Istranca Ormanlarına kim ihanet ediyor?

Istranca Ormanlarına kim ihanet ediyor?
Yayınlama: 20.11.2017
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki betonlaşma nedeniyle yaptığı ‘biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz, ben de bundan sorumluyum’ açıklaması halen akıllardayken, İstanbul’un su ve temiz hava deposu olan Istranca Ormanlarında neredeyse her hafta yeni bir orman katliamı yaşanıyor. Orman ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan aldıkları izinlerle Istranca Ormanları’nı talan eden Taş Ocağı Şirketleri için geçtiğimiz hafta Güngörmez Mahallesi’nde 5 hektar ormanlık alanda ağaçlar kesildi. Bakanlıklardan alınan izinlerle adeta katledilen Istranca Ormanları için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki süreçte “Biz bu ormanların kıymetini bilemedik. Istranca Ormanlarına ihanet ettik” şeklinde açıklama yapıp yapmayacağı merak konusu.

Istranca Köylülerinin istememesine karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği izinlerle Istranca Ormanlarında neredeyse her hafta bir orman katliamı yaşanıyor.
5 HEKTAR ORMAN TALAN EDİLDİ
Geçtiğimiz hafta Güngörmez Mahallesi’nde Alp Anadolu Firması için 1 hektar, Alevtaş Firması için ise 4 hektarlık ormanlık alanda Saray Orman İşletme Şefliği’nin denetiminde ağaç kesimi yapıldı. 5 hektar ormanın katledildiği iki bölgede önümüzdeki günlerde kuvarsit ve mıcır çıkarma işlemine başlanması bekleniyor.
PATLAYICI MADDE DEPOSU YENİDEN İZİN ALDI
Güngörmez Mahallesi taş ocaklarının yanında ormanlık alanda bulunan Patlayıcı Madde Deposu’nun tehdidi altında. Alp Anadolu Firmasına ait olan Patlayıcı Madde Deposu Saray Doğayı Koruma Derneği’nin verdiği hukuk mücadelesi sonucunda 2014 yılında kapatılmıştı. Firma aradan geçen 3 yılın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yaptığı başvuru ile ormanlık alan içinde patlayıcı madde depolama iznini yeniden aldı.
KÖYLÜLER İSTEMİYOR AMA..
Sadece Ekim ve Kasım aylarında ormanlarından 1 milyon TL değerinde mantar toplayan Güngörmez Köylüleri yaşanan bu katliama oldukça tepkililer. Saray Orman İşletme Şefliğinin ağaç kesimi için başvuru aldığını ifade eden köylüler, “Alp Anadolu Firması için yapılacak kesime köyümüzden sadece 1 kişi başvurdu. Alevtaş Firması için yapılacak kesime bizim köyden kimse başvurmadı. Bildiğimiz kadarıyla Safaalan Mahallesi’nden 3-4 kişi başvuruda bulunmuş. Ormanlarımız sayesinde Mandacılık, Mantarcılık ve Turizm’den oldukça önemli gelirler elde ediyoruz. Taş Ocaklarının yaşam ve gelir kaynaklarımızı yok etmesine karşıyız” şeklinde konuştular.
BAKANLIK BÜTÜN BAŞVURULARI ONAYLIYOR
Istranca Köylülerinin istememesine, protestolar nedeniyle Halkın Katılım Toplantılarının yapılamamasına karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şirketlerin Istranca Ormanlarına taş ve maden ocağı açma taleplerine neredeyse istisnasız izin veriyor. Bakanlığın masa başında verdiği izinler nedeniyle Istranca Ormanları her geçen gün yeni bir katliamla karşı karşıya kalıyor.

AKP’Lİ MİLLETVEKİLLERİNDEN TAŞ OCAKLARINA DESTEK
Istranca Ormanlarında ağaç katliamı yaşanırken, dikkat çeken bir durum ise AKP’li Milletvekillerinin Istranca Orman Köylerinde yaşayan vatandaşlardan yana değil de, şirketlerden yana tavır almaları. Kendisi de bir dönem madencilik faaliyetleriyle uğraşan AKP Tekirdağ Milletvekili Metin Akgün, 2016 yılında Safaalan Mahallesi ziyareti sırasında vatandaşların ormanlık alana yapılacak taş ocağına tepki göstermesi üzerine, şunları dile getirmişti: “Artık mikro dalga ile patlatma işlemi kullanılıyor. Bu kayaları ayırıyor parçalamıyor, bu yüzden dere yatakları filan zarar görmez ve düşündüğünüz gibi olumsuz sonuçlar doğurmaz. Zaten ocak açılsın ben buraya geleceğim siz bir zarar görürseniz bakanı da uyarırım burası benim bölgem. Biz buradaki taşı işlemeyelim de satın mı alalım? Bulgaristan’a, Yunanistan’a para mı kazandıralım? Bizim yer altı kaynağımız varsa kullanmamız lazım. 2019 yılında bütün pistler bitecek ve havaalanı kullanıma uygun hale gelecek. Önemli olan iş bittikten sonra taş ocağı kullanılmaya devam etmesin.”
ERDOĞAN ‘ORMANLARA İHANET ETTİK’ DİYECEK Mİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki betonlaşmaya dikkat çekmek için yaptığı ‘biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz, ben de bundan sorumluyum’ açıklaması halen akıllardayken, Istranca Ormanlarında taş ocakları, maden arama faaliyetleri, RES’ler ve enerji nakil hatları nedeniyle neredeyse her hafta yeni bir orman katliamı yaşanıyor. Bakanlıkların jet hızıyla onay verdiği, AKP’li Milletvekillerin desteklediği bu projeler nedeniyle Istranca Ormanları adeta talan edilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki süreçte “Biz bu ormanların kıymetini bilemedik. Istranca Ormanlarına ihanet ettik” şeklinde açıklama yapıp yapmayacağı merak konusu.
Haber: Alper Karahan

Saray Haber