Istrancalarda orman katliamı başladı

Istrancalarda orman katliamı başladı
Yayınlama: 13.02.2018
A+
A-

Türk Akımı Kara Kısmı Doğal Gaz Boru Hattı inşaatı kapsamında Istranca Ormanlarında ağaç katliamı başladı. Boru Hattının karaya çıkacağı Kıyıköy Selvez Koyunda başlayan çalışmalar nedeniyle binlerce ağaç kesilirken, ormanlık alan iş makineleri ile adeta yerle bir edildi. Proje dosyasında ‘boru hattının geçeği güzergâhta 26 metre genişliğinde çalışma yapılacak’ ifadesi yer alsa da, Selvez Koyunda çok daha geniş bir alanın talan edilmesi dikkat çekti.

Türk Akımı Kara Kısmı Doğal Gaz Boru Hattı inşaatı kapsamında botu hattının karaya çıkacağı Selvez Koyu ve etrafındaki ormanlık alanda çalışma başlatıldı.
ŞİMDİDEN BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ
Geçtiğimiz hafta başlayan çalışmalar kapsamında Selvez Koyuna bakan tepelik alanda binlerce ağaç kesildi. Ağaçların kesildiği alana giren iş makineleri de bitki örtüsünü adeta yerle bir etti. Türk Akımı Kara Kısmı Doğal Gaz Boru Hattı çalışmalarında tepki çeken en önemli durum ise ağaç kesimimin yapıldığı alanın oldukça geniş olması. Proje dosyasında boru hattının geçeği güzergâhta 26 metre genişliğinde çalışma yapılacak ibaresi yer alsa da, orman katliamının yapıldığı alandan çekilen fotoğraflar gerçeğin farklı olduğunu gösteriyor. Zira Selvez Koyundan ormanlık alanda doğru ilerleyen çalışmalarda 100-150 metre genişliğinde bir ormanlık alanın talan edildiği görülüyor. Selvez Koyundan başlayan ve 1 kilometre boyunca devam edecek çalışmaların ilk etabı, yine ormanlık alanın içine kurulacak alım terminaline kadar devam edecek.

VATANDAŞ TEPKİLİ

Kıyıköy’de yaşayan vatandaşların büyük çoğunluğu çalışmaların doğaya zarar vererek ilerlemesine tepki gösteriyor. Istranca Ormanlarının içinde yapılan çalışmaların oldukça geniş bir alana yayıldığını dile getiren vatandaşlar, “Bir botu hattı geçecek diye bu denli büyük bir alanın yok edilmesi olacak iş değil. Proje kapsamında yapılacak Terfi Merkezi ve bu inşaatı gerçekleştiren firmanın şantiye alanı neden ormanlık alanın içine yapılıyor? Tarihin, doğanın ve denizin yani neredeyse bütün güzelliklerin buluştuğu Kıyıköy’e bu zarar neden veriliyor anlayabilmiş değiliz. Dünyanın başka hiçbir yerinde ormanlar yok edilerek böyle bir işin yapılmasına izin verilmez. Ne yazık ki bizim ülkemizde bu izinler, bu ormanların ve bu güzelliklerin gerçek sahiplerine sorulmadan alelacele bir şekilde veriliyor” ifadelerini kullandı.
TARİHİ ESERLERE ZARAR VERİLDİ İDDİASI
Selvez Koyunda iş makinelerinin çalışmalarını takip eden bazı vatandaşlarda önemli iddialarda bulundular. İş makineleriyle yapılan kazılar sırasında küp ve madeni para gibi tarihi eserlerin ortaya çıktığını belirten vatandaşlar, bu eserlerin ya üstünün kapatıldığını ya da oradaki sorumlu kişiler tarafından sumen altı edildiğini iddia ettiler.

TÜRK AKIMININ 40 KİLOMETRESİ SARAY’DAN GEÇECEK
Kıyıköy’deki terfi merkezine ulaştıktan sonra Saray’a doğru yola çıkacak Türk Akımı, ilçemizde tarım ve orman alanları başta olmak üzere 40 kilometrelik bir alanı etkileyecek. Kastro(Çamlıkoy) yol ayrıma yakın bir noktadan Saray’a ulaşacak boru hattı Bahçeköy, Güngörmez ve Kavacık mahallelerinden Vize’ye bağlı Çakıllı Beldesine ulaşacak. Çakılı Saray arasındaki çevre yolunun yan tarafından tekrar Saray’a ulaşacak boru hattı, Saray Merkez, Edirköy, Çukuryurt, Kurtdere, Sinanlı ve Osmanlı Mahalleri üzerinden İğneler ve Misinli’ye ulaşacak. Saray’ı adeta ikiye bölecek Türk Akımı Projesi nedeniyle Güngörmez ve Bahçeköy Ormanlarında 13 kilometrelik bir alan etkilenecek. 13 kilometrelik alanda 26 metre genişliğinde yapılacak çalışmalar nedeniyle on binlerce ağaç kesilecek.

Saray Haber