Özmen: “Eski haline getirilmeli”

Özmen: “Eski haline getirilmeli”
Yayınlama: 16.03.2018
A+
A-


Safaalan Mahallesi Muhtarı Mehmet Özmen, İGA Havalimanı A.Ş. tarafından Safaalan Mahallesi’nde tamamı ormanlık alanda açılan Granit Ocağında faaliyetlerin Danıştay kararıyla durdurulmasının ardından açıklamalarda bulundu. Ocağın yaklaşık bir buçuk yıllık süreçte Safaalan Ormanlarına geri dönüşü imkansız zararlar verdiğini dile getiren Muhtar Özmen, “Şirket ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü yetkileri ocağın faaliyetlerine son vermesinin ardından ocağın bulunduğu alanın eski haline getirileceğini ifade etmişlerdi. Bu sözün tutulmasını, ormanlarımızın eski haline getirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Saray Belediyesi ve Saray Doğayı Koruma Derneği’nin hukuk mücadelesi sonrası Danıştay, İGA Havalimanı A.Ş. tarafından Safaalan Mahallesi’nde tamamı ormanlık alanda açılan Granit Ocağında faaliyetlerin durdurulmasına karar verdi.
“SARAY BELEDİYESİ’NE DOĞAYI KORUMA DERNEĞİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Danıştay’ın kararını değerlendiren Safaalan Mahallesi Muhtarı Mehmet Özmen, “Öncelikle Saray Belediyesi’ne ve Saray Doğayı Koruma Derneği yöneticilerine verdikleri ve kazanımla sonuçlandırdıkları hukuk mücadelesi için teşekkür ediyorum. Doğayı Koruma Derneği yöneticilerinin yaptığı açıklamada olduğu geç gelen adaletin adalet olmadığını yaşayarak görüyoruz. Yaklaşık bir buçuk yıllık süreçte onlarca hektar ormanlık alanımız adeta talan edildi. Oradaki manzarayı görüp de insanın canının acımaması mümkün değil. Umarım ki, Danıştay’ın kararı bu bölgeye taş ocağı açmak isteyenler için caydırıcı özellikte olur da, bir daha ne Safaalan ne de Saray böyle doğa kıyımları ile karşı karşıya kalmaz” dedi.
REHABİLİTASYON ÇALIŞMASI YAPILMALI
Ormanlarının eski haline getirilmesi için rehabilitasyon çalışmasının mutlaka yapılması gerektiğini de ifade eden Muhtar Özmen; “Şirket ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü yetkileri ocağın faaliyetlerine son vermesinin ardından ocağın bulunduğu alanın eski haline getirileceğini ifade etmişlerdi. Bu sözün tutulmasını, ormanlarımızın eski haline getirilmesini talep ediyoruz” dedi.
NE OLMUŞTU?
3. Havalimanı inşaatına malzeme sağlamak amacıyla İGA Havalimanı A.Ş. tarafından Safaalan Mahallesi’nde tamamı ormanlık alanda açılan Granit Ocağı için, Saray Belediyesi’nden, Toplum Sağlığı Merkezi’nden, üniversitelerden ve yöre halkından hiçbir bilgi veya görüş alınmaksızın, Tekirdağ Valiliği Çevre Şehircilik Müdürlüğü tarafından ÇED gerekli değildir kararı alınmıştı. Safaalan Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların büyük çoğunluğu 100 hektarlık alanda gerçekleşecek projeye ve ağaç kesimine karşı çıkmıştı.
BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ
3. havalimanı inşaatına malzeme sağlamak amacıyla İGA Havalimanı A.Ş. tarafından Safaalan Mahallesi’nde tamamı ormanlık alanda açılan Granit Ocağı için, 16 ay önce ağaç kesimi başlamış ve yaklaşık 100 hektarlık ormanlık alanda binlerce ağaç kesilmişti. Ağaç katliamı sonrası araziye giren onlarca iş makinesi ormanlık alanın altını üstüne getirirken, dere yatakları değiştirilmiş, bölgedeki canlı yaşamına da büyük zarar vermişti.
İDARE MAHKEMESİ “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR” KARARINI YERİNDE BULMUŞTU
Saray Doğayı Koruma Derneği, tamamı 100 hektarlık orman arazisinde kalan ve İGA Havalimanı A.Ş.nin başvurusundan sadece 6 gün sonra verilen “olur”la, hukuk tanımaz bir biçimde açılan, granit ocağı projesinin iptali amacıyla 01.06.2016 tarihinde dava açmış, Tekirdağ İdare Mahkemesi’nin “yürütmeyi durdurma” kararı vermeksizin sonuçlandırdığı davada, Tekirdağ Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün vermiş olduğu “ÇED Gerekli Değildir” kararını yerinde bularak davanın reddi yönünde karar vermişti.
GEÇ GELEN ADALET, ADALET MİDİR?
Saray Doğayı Koruma Derneği ve Saray Belediyesi, üçüncü havalimanı projesinde kapsamında, İGA Havalimanı A.Ş.’nin Tekirdağ Valiliği’den aldığı ‘ÇED Gerekli değildir’ kararıyla Safaalan Mahallesinde açtığı ve onlarca hektar ormanlık alanın katledilmesine neden olan granit ocağına karşı verdiği hukuk mücadelesi başlatmıştı. Saray Doğayı Koruma Derneği ve Saray Belediyesi’nin daha önce yaptığı başvuruyu reddeden idare mahkemesinin kararını bozan Danıştay 14’üncü Dairesi, , ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etmişti. Danıştay’ın bu kararını değerlendiren Saray Doğayı Koruma Derneği,  “Bu karar bölge ve bahse konu proje içeriği hakkında gerçek anlamda adaletin yerine getirildiği anlamına gelmiyor, ne yazık ki geciken adalet, ekolojik dengede telafisi imkânsız zararlara neden oluyor” açıklamasında bulunmuştu.
SAFAALAN DOĞAL GÜZELLİKLERİ İLE ÖNE ÇIKIYOR
Kuzey Ormanları’nın bir parçası olan, yer altı sularıyla, farklı canlı türleriyle ve kuşların göç yolu üzerinde bulunmasıyla önemli bir özelliğe sahip Safaalan Mahallesi hayvancılık ve meyvecilik ön plana çıkıyor. Doğal güzellikleri, manda yoğurdu ve kiraz bahçeleriyle meşhur olan Safaalan, Çevre Düzeni planlarında eko turizm öngörülen bir yer.

Saray Haber