TKP: Trakya boyun eğmez

TKP: Trakya boyun eğmez
Yayınlama: 06.02.2018
A+
A-


Türkiye Komünist Partisi yayınladığı açıklama ile doğasına, ekmeğine ve toprağına sahip çıkan Trakya halkını selamladığını duyurdu. “Trakya yandaş sermaye gruplarına ‘enerji yatırımı’ altında satılmaktadır” denilen açıklamada, “TKP Trakya’da tüm üyeleri, dostları, hukukçuları ile Trakya insanının toprağına sahip çıkma kavgasının yanında olacaktır. Sermayeye ve onun  partisi AKP’ye verecek tek karış toprağımız yok” ifadeleri kullanıldı.  

Türkiye Komünist Partisi’nin açıklaması şu şekilde:
“Perşembe günü Çerkezköy ve Kapaklı’ya bitişik orman alanlarına yapılması planlanan kömürlü termik santralin ÇED süreciyle ilgili ‘halkın katılımı toplantısı’ için Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası önünde toplanan bine yakın vatandaşın önü çevik kuvvet barikatıyla kesildi.
Halkı, ‘bilgilendirme’ toplantısına almayan termikçi şirketin bazı şahısları arka kapıdan salona soktuğu anlaşıldı.
Düzmece ÇED toplantısı, içeri girmeyi başaran Trakya köylüsü kadınların attığı ‘Termik santral istemiyoruz’, ‘Kapılar açılsın’ sloganları eşliğinde başlamadan sonlandırıldı.
Doğasına, ekmeğine, toprağına sahip çıkan Trakya köylüsünü Türkiye Komünist Partisi selamlıyor.
Kuşkusuz Termik santral Trakya’nın tek çevre  sorunu değildir. Longoz ormanlarına yapılması düşünülen nükleer santralden, üçüncü havaalanı inşaatı için ruhsat verilen taş ocaklarına, Türk akımı ile talan edilecek  ormanlara kadar Trakya’nın bereketli toprakları üstünde sermaye kirli projelerini sürdürmeye çalışıyor.
Ülkenin enerji politikası gereği bunu yaptığını söyleyen AKP iktidarı tam boy bir ikiyüzlülük sergilemektedir. Enerji politikalarından anladıkları kendi yandaş şirketlerine hiç bir alt yapı çalışması, planlama yapmadan Trakya’yı peşkeş çekmektir. Ülkemizin ve bölgemiz Trakya’nın bu yandaş sermaye gruplarına ‘enerji yatırımı’ altında satılmaktadır.
Trakya halkı bu ‘ yatırım, istihdam ‘ gibi yalanları  bereketli Ergene havzası içinde duymuştu yıllar önce.  Plansız sanayinin geldiği noktada Çerkezköy ve Çorlu içinden çıkılmaz sorunlarla karşı karşıya kalmış daha da acısı Ergene bölgesi  Trakya insanı için kanser ve ölüm anlamına gelmiştir.
Türkiye sağının ‘plan değil pilav’ anlayışı enerji alanında da kendisini gösteriyor. Türkiye’nin ciddi bir enerji politikasına ihtiyacı vardır. Bu enerji politikasının yandaş şirketler ve onların anlaşma yaptığı enerji tekellerinin çıkarı ve daha fazla kar hırsı olmadığı  açıktır. Trakya topraklarını ülkenin enerji açığını kapamak için talan ettiklerini  söylemeleri yalandır. Bu şirketler ne doğayı ne de ülkenin enerji sorununu düşünmektedirler. Tek dertleri şirketlerinin daha fazla para kazanmasıdır.
Ama pabuç pahalı çıkmıştır. Sermaye Trakya köylüsünün direncisini hesaba katmamıştır. Bu direnç Trakya’yı bu talandan kurtaracak olan dirençtir.
TKP  Trakya’da tüm üyeleri, dostları, hukukçuları ile Trakya insanının toprağına sahip çıkma kavgasının yanında olacaktır. Sermayeye ve onun  partisi AKP’ye verecek tek karış toprağımız yok.”

Saray Haber