Yüceer: “Kız çocukları nesillerdir süren eşitsizliğin kurbanı”

Yüceer: “Kız çocukları nesillerdir süren eşitsizliğin kurbanı”
Yayınlama: 11.10.2017
A+
A-


CHP PM Üyesi ve Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer, Türkiye, Kanada ve Peru tarafından önerilen ve BM Genel Kurulu tarafından “Kız Çocukları Günü” olarak ilan edilen 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü‘ne ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada, iktidarın uygulamalarıyla, müftülere nikah yetkisi tanıyan düzenlemeleriyle okul çağındaki kız çocuklarının evlenmesinin önünü açtığını belirten Yüceer, “Eğer kız çocuklarımıza hak ettikleri güzel bir hayat ve yaşanabilir bir gelecek vereceksek önce bu cinsiyetçi ve ayrımcı tutumdan uzaklaşmak gerektiğini belirtmek isterim” dedi.

“KIZ ÇOCUKLARI GELENEĞİN BASKISI ALTINDA YAŞAMAK ZORUNDA KALIYOR”
CHP PM Üyesi ve Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer Dünya Kız Çocukları Günü’ne ilişkin yayınladığı açıklamasında kız çocuklarının nesillerdir süren eşitsizliğin kurbanı olduğunu belirtti. “Ne yazık ki ülkemizde kız çocukları geleneğin baskısı altında yaşamak zorunda kalıyorlar” diyen Yüceer, kız çocuklarının, çocukluklarından mahrum bırakılarak büyüdüklerinin altını çizdi.
İKTİDAR KIZ ÇOCUKLARINA DÜŞMAN
İktidarın, kız çocuklarının dezavantajlı durumunu körükleyecek kararlara imza attığını ifade eden Yüceer, “İktidarın derdi kız çocuklarının yarınlara daha güçlü hazırlanmasını sağlamak ve çocuk yaşta evlilikleri önlemek olmalıyken, kız çocuklarının dezavantajlı durumunu ısrarla körüklüyorlar.” dedi.
Kız çocuklarının kıyafetleri üzerinden bile ayrımcı bir dil üretildiğini ifade eden Yüceer, cinsiyetçiliğin, iktidarın bin bir emekle kazanılan hakları değersizleştirmeye çalıştığını belirtti.
CİNSİYET AYRIMCILIĞI NORMAL DEĞİL
Candan Yüceer açıklamasında iktidarın henüz lise çağındaki kız çocuklarının evlenmesinin yolunu açtığını savunarak ders kitaplarının çağ dışı cinsiyetçi söylemlerle doldurulduğunu ve cinsiyet ayrımcılığının normalleştirilmeye çalışıldığını ifade etti. “Bunu normalleştirmek, toplumun temeline dinamit döşemektir” diyen Yüceer, eşitlik temelinde adalete dayanan bir toplumun kız çocuklarının geleceğe güvenle bakacağı tek toplum olduğunu ifade etti.
ÇOCUKLAR ÇOCUKLUKLARINI YAŞAMALI
Yüceer, çağdaş bir toplumda, kız çocuklarına yönelik cinsiyetçi bakış açısının ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, “Eğer kız çocuklarımıza hak ettikleri güzel bir hayat ve yaşanabilir bir gelecek vereceksek önce bu cinsiyetçi ve ayrımcı tutumdan uzaklaşmak gerektiğini belirtmek istiyorum” dedi.
Kız çocuklarının dezavantajlı konumlarının düzeltilmesinin acil bir sorun olduğuna vurgu yapan Yüceer, “Çocuklarımızın ve tüm dünya çocuklarının, çocukluklarını tam olarak yaşayacağı bir dünya özlemiyle 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’nü kutluyorum” dedi.

Saray Haber