Aslı Esen: Kıyıköy alım terminalinin yüzde 70’i tamamlandı

Aslı Esen: Kıyıköy alım terminalinin yüzde 70’i tamamlandı
Yayınlama: 13.05.2019
A+
A-

TürkAkım Sözcüsü Aslı Esen proje kapsamında Kıyıköy alım terminalinin yüzde 70’inin tamamlandığını açıkladı.

Almanya’nın başkenti Berlin’de TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı Projesine dair düzenlen basın toplantısında konuşan TürkAkım Sözcüsü Aslı Esen, projenin en önemli fazlarının sonuçlandırıldığını ve çalışmaların sorunsuz ilerlediğini ifade etti.
15 MİLYAR METREKÜP GAZ TAŞINACAK
Esen, toplamda yıllık 31,5 milyar metreküp kapasiteli iki paralel boru hattından oluşan projenin deniz kesimindeki tüm çalışmalarının tamamlandığını anımsatarak, “Boru hattının sağlamlık ve güvenliğinin teyit edileceği testlere de başlamış bulunuyoruz.” dedi. Boru hattının Rusya kara çıkışının tamamlandığını aktaran Esen, buradaki tesisin devreye alınması sürecinde son evreye gelindiğini söyledi. Esen, projenin öngörüldüğü üzere 2019 sonuna kadar işletime gireceğini vurgulayarak, “Projenin son aşaması olan ve Kıyıköy’de yapımı devam eden alım terminalinde inşaat çalışmalarının yüzde 70’ten fazlası tamamlandı. Projeyi, öngördüğümüz takvime uygun olarak tamamlayacağımıza olan inancımız tam.” değerlendirmesinde bulundu.
‘SU ÜSTÜ KAYNAKLAMAYLA RUSYA VE TÜRKİYE TERMİNALLERİ BİRBİRİNE BAĞLANDI’
Projenin Rusya’dan çıkış kısmının yüzde yüz tamamlanmış durumda olduğunu söyleyen Esen “Su üstü kaynaklama denilen bir operasyonla projenin derin, sığ deniz ve kara kesimleri birleştirildi. Su üstü kaynaklama, derin deniz kesimiyle kıyı geçişi kesiminin, yani sığ denizle kıyının altından geçerek karaya bağlanan kesimin tamamının birbiriyle bağlantısı anlamına geliyor. Bu operasyonun gerçekleşmesiyle tam bir sistemden bahsedebiliriz artık. Bu işlemle, Rusya’daki kara çıkışı tesisi ile Türkiye’deki alım terminali fiilen birbirine bağlanmış oldu” ifadelerini kullandı.
‘2019 YILI İÇERİSİNDE İŞLETİME GEÇMESİNİ BEKLİYORUZ’
Esen “Kıyıköy tesisinin kıyı geçiş alanı inşaattan önceki haline getiriliyor. Aynı işlem inşaat bittikten sonra geçici kullanım alanlarında da gerçekleştirilecek. Aynı zamanda şu anda tesiste elektrik bağlantı çalışmaları devam ediyor. İşletime alma öncesi hazırlıklar dediğimiz süreç devam ediyor. Bu hidrolik testler, elektrik ve mekanik bağlantıların yapılması gibi süreçleri kapsıyor. Artık kullanım hattının inşaatını bitirmeye yaklaştıkça, bir yandan sistem de tamamlandığı için denetimlerini de başlatmış oluyoruz. Takvimde herhangi bir sarkma olmadan 2019 yılı içerisinde işletime geçmesini bekliyoruz” dedi.
TürkAkım, her biri 15.75 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli olan birbirine paralel 2 ayrı boru hattından oluşacak. Bu hatların biri Türk pazarının ihtiyaçlarına, diğeriyse Güney ve Güneydoğu Avrupa’daki tüketicilerin kullanımına ayrılacak. TürkAkım doğalgaz boru hattının yılsonuna kadar devreye alınması planlanıyor.

 

 

 

Saray Haber