AVM’lerde beslenip, plazalarda mı yaşayacağız?

AVM’lerde beslenip, plazalarda mı yaşayacağız?
Yayınlama: 13.12.2016
A+
A-

11 Aralık Uluslararası Dağlar Günü’nde Istranca Dağları’nın durumu içler acısı. Madencilik, taş ocakları ve RES alanları gibi yıkım projeleri nedeniyle zor günlerden geçen Istranca Ormanları şimdi de Vize’ye yapılması planlanan termik santral tehlikesiyle karşı karşıya. Dünya Dağlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Istranca Dağları’ndaki yıkıma dikkat çeken Trakya Platformu Üyesi Göksal Çidem, “Dağlar yaban hayatının barınağı, suların özesidir. Barınakların ve kaynakların olduğu yerde bugün vahşi madencilik ile varlıklar yok edilerek, kaynaklar da kurutuluyor. Bunlarla birlikte orman ve su varlıkları da yok oluyor, bitiyor. Ya sonra? Gelecek nesiller ne yapacak? AVM’lerde beslenip, plazalarda mı yaşayacaklar?” ifadelerini kullandı.
istranca-tas-ocagi3
Tüm dünyada bu yıl 14. kez kutlanan Dağlar Günü’ne Istranca Dağları’nın içler acısı hali damgasını vuruyor. 11 Aralık Uluslararası Dağlar Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Trakya Platformu üyesi ve çevre aktivisti Göksal Çidem, şunları ifade etti:
“SERMAYE DAĞLARA ÇIKMAYA BAŞLAYINCA YABAN DOMUZLARI ŞEHİRLERE İNMEYE BAŞLADI”
“Birçoğumuzun haberi bile olmasa da, ‘11 Aralık Uluslararası Dağ Günü’ ondördüncü kez kutlanıyor. Birleşmiş Milletler (UN) tarafından 2002 yılından beri her yıl 11 Aralık’ta kutlanan günde çevre, dağlarda yaşayan ve geçimini dağlardan sağlayan insan topluluklarının sorunlarına dikkat çekiliyor. Doğal yaşam kaynağı olan dağlarda, Dünya nüfusunun %12’si dağlarda yaşıyor. Yaban hayatının ise neredeyse tamamına yakını dağlarda ve eteklerinde yaşıyor.  Günümüzde sermaye dağlara çıkmaya başlayınca, yaban domuzları bile şehirlere inmeye başladı. İstanbul’da boğaza, Kırklareli’de pazara indiler. Ormanlarda dinamitler patlıyor, İş makineleri, kamyonlar cirit atıyor. Ne yapsın hayvanlar?
“İÇİLEBİLİR SU KAYNAKLARININ YARISINDAN FAZLASI VE TEMİZ HAVA DAĞLARDADIR”
Dağlar sürdürülebilir bir çevrenin temelidir. Biliyor musunuz? Dünyada ki, içilebilir su kaynaklarının yarısından fazlası ve temiz hava dağlardadır. Dünyadaki bütün nehirler de dağlardan doğar. Ergene nehri de Istranca dağlarından berrak ve tertemiz doğar, Sanayi ile buluştuğu yerde kirlenir, simsiyah olur ve ölür. Akıp gittiği yerleri de, yaşayanları da öldürür.
istranca-tas-ocagi
“ISTRANCALAR DELİK DEŞİK EDİLDİ”

Dağlar yaban hayatının barınağı, suların özesidir. Barınakların ve kaynakların olduğu yerde bugün vahşi madencilik ile Varlıklar yok edilerek, kaynaklar da kurutuluyor. Bu kadarına dağ dayanmaz.
Günümüzde dağlarımızın hali içler acısı. Toroslar’dan Kaz Dağları’na, Kaçkarlardan Istrancalar’a kadar Madencilik, Termik, Nükleer, RES ve HES ile delik deşik edilmiştir.
“DAĞLARIMIZ İÇİN TÜRKÜLER YAKMIŞIZ”
Geçmişte, dağları delik deşik etmek için türküler bile yakmışız: ‘Dağlar Seni Delik Delik Delerim Kalbur Alıp Toprağını Elerim’, ‘Şu dağları delmeli Kül edip elemeli’ demişiz. Çalıp söylemişiz. Ancak, patlatarak, yok ederek, daha çok kazanmak adına söylememişiz. Bu türküler sevgiliye, sılaya kavuşmak için yazılmış, yakılmış.
“GELECEĞİMİZİ YOK EDİYORLAR”
Günümüzde ise dağları delik deşik edenler, toprağını eleyenler daha çok kazanmak adına, orada yaşayan canlarımızı, toprağımızı, suyumuzu, havamızı, geleceğimizi yok ediyorlar. Günlük çıkarlar uğruna milyonlarca yıllık doğal varlıklarımız yok edilirken, bunu da kalkınma adına yapıyoruz, aş iş veriyoruz diyorlar. Kalkınmada sürdürülebilirlik esas ise, bu tür kalkınmada sürdürülebilirlik ilkesi yok sayılmaktadır. Doğal varlıkları yok ederek kalkınmak nereye kadar. Madenler bitecek. Bunlarla birlikte orman ve su varlıkları da yok oluyor, bitiyor. Ya sonra? Gelecek nesiller ne yapacak? AVM’lerde beslenip, plazalarda mı yaşayacaklar? Nerede yaşarsa yaşasınlar, yaşamak için toprak, hava ve su olmazsa olmazdır.
istranca-tas-ocagi1
“DAĞLARDA YAŞAYANLARI RAHAT BIRAKIN Kİ, GELECEK NESİLLER TEMİZ BİR DÜNYADA RAHAT YAŞASIN”
Varlık nedenimiz dağlarımız gelecek nesillerinde yaşamı için korunmalı, kollanmalıdır.  Dünya Dağlar Günü’nde kutlama değil, bir hatırlatma; dağlarda ki doğal ve sosyal yaşamın tek istekleri ve beklentileri, sessiz ve temiz bir gelecekleri olsun yeter. Dağlarda yaşayanları rahat bırakın ki, gelecek nesiller temiz bir dünyada rahat yaşasın.”

Saray Haber