Başkan Çoban: Tarım OSB çalışmalarına başladık

Başkan Çoban: Tarım OSB çalışmalarına başladık
Yayınlama: 10.04.2018
A+
A-

Jeotermal su kaynağını 50 dönüm arazi ile birlikte 30 yıllığına Saray Belediyesi’ne kazandıran ve Türkiye’nin en büyük termal yatırımcısını Saray ile buluşturan Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, en az bin dönüm alana Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi kurmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı. Tarım OSB için yaptıkları ilk görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade eden Başkan Çoban, “İlçemizdeki Jeotermal Su Kaynağı Tarım OSB sürecinde elimizi güçlendiriyor. Çünkü jeotermal su hem Tarım OSB içinde kurulacak seraların ısıtılması hem de maliyetten tasarruf edilmesi için bulunmaz bir nimet. Saray Belediyesi olarak jeotermal su kaynağımızı en doğru şekilde kullanıp Saray’ımıza Tarım OSB’yi kurmak, böylelikle hem istihdam sağlamak hem de İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesinin sebze ihtiyacını karşılamak istiyoruz” dedi.

Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban Saray’dan en az bir dönümlük alanda Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) kurmak istediklerini açıkladı.
TERMAL OSB İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Saray’a Tarım OSB kurmak için girişimler başladıklarını ve ilk görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade eden Başkan Çoban, “Tarım OSB üçayağı var. Bunlar Tekirdağ Valiliği, Saray Belediyesi ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası. İlk görüşmemizi Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile yaptık. Projenin bölge için çok önemli ve değerli olduğunu ifade eden Kuzova, projeye destek olacaklarını dile getirdi. Bu süreci en doğru şekilde yürütebilmek için Tarım OSB’leri alanında uzman bir danışman ile çalışmaya başladık. Danışmanımız Belediyemiz adına Ankara’daki görüşmeleri gerçekleştiriyor. Önümüzdeki günlerde de girişimlerimiz yoğunlaşarak devam edecek. Saray halkıyla jeotermal suyu ve doğal gazı nasıl buluşturduysak, Tarım OSB’yi de aynı şekilde buluşturmak istiyoruz” dedi.

JEOTERMAL SU KAYNAĞI ELİMİZİ GÜÇLENDİRİYOR
Tarım OSB sürecinde en önemli avantajın jeotermal su kaynağı olduğunu dile getiren Başkan Çoban, “İlçemizdeki Jeotermal Su Kaynağı Tarım OSB sürecinde elimizi güçlendiriyor. Çünkü jeotermal su hem Tarım OSB içinde kurulacak seraların ısıtılması hem de maliyetten tasarruf edilmesi için bulunmaz bir nimet. Bunun yanında büyük bölümü Ergene Havzası içinde yer alan verimli tarım topraklarına sahibiz. Daha önce de ifade ettiğim gibi jeotermal su, Saray’ın doğru bir şekilde gelişmesi ve büyümesi için son derece önemli. Bu gelişimi sağlamak için verimli havza üzerinde yer alan tarım arazilerini jeotermal su ile birlikte vatandaşlarımızın hizmet sunarak, tarımsal üretime destek vermek ve ilçemizin kalkınmasına katkı sağlamak için Tarım OSB’ye büyük önem veriyoruz” dedi.
SARAY BÖLGENİN SEBZE İHTİYACINI NEDEN KARŞILAMASIN?
Saray’da kurulacak Tarım OSB’’de seracılığın ön planda olacağını ifade eden Başkan Çoban,Seracılık olmasındaki en büyük etken jeotermal su kaynağımızı kullanarak seraların ısınmasını sağlamak ve maliyetten tasarruf edip jeotermal enerjiyi değerlendirmektir. Seracılıkla birlikte sebze üretiminde kendine yetebilen bir il ve ilçe olmanın yanı sıra, başta İstanbul olmak üzere ve Marmara Bölgesinin sebze ihtiyacını karşılayabilecek bir konuma gelmeyi hedefliyoruz. Saray’da istihdama büyük katkı sağlayacak Tarım OSB, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması açısından da son derece önemlidir” şeklinde konuştu

TARIM OSB NEDİR?
25 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile hayvancılık, sera üretimi gibi alanların tam donanımlı bölge kurma imkanı getirmektedir. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB) kurulması için yapılan başvurular ile söz konusu bölgelerin yer seçiminden başlayarak kuruluşu ve faaliyete ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliği, 25 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Bitkisel ve hayvansal üretimin teşviki amacıyla hazırlanan yönetmelik ile kurulacak TDİOSB’lere idari ve teknik yönden destek verilmesi, üretilen ürünlerin işlenmesi, muhafazası ve pazarlanması sağlanacak.
Bölgelerde tarıma dayalı sanayi girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin yapıldığı işletmeler ve bunların işlenmesine yönelik sanayi tesisleri kurulabilecek. Ancak TDİOSB’lerde ihtisas konusu haricinde işletme ve sanayi tesisi kurulamayacak.
Yönetmeliğe göre, hayvansal üretim veya bitkisel üretim ile birlikte sanayisinin oluşturulmasına yönelik TDİOSB’ler Bakanlık onayı ile kurulacak. Seçilen alan gelecekte yerleşim yerlerini olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde planlanacak ve yer seçimi yapılırken hakim rüzgarların yönü dikkate alınacak. TDİOSB alanları, içme veya kullanma suyu kaynaklarına sahip olacak, elektrik ihtiyaçlarının karşılanabileceği kaynak, trafo, nakil hattı ve benzeri yapıların yakınından seçilecek.

Saray Haber