BATİS işçi okulu eğitimleri devam ediyor

BATİS işçi okulu eğitimleri devam ediyor
Yayınlama: 02.02.2017
A+
A-


Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası ve Bağımsız Metal İşçileri Sendikası Çerkezköy Temsilciliğinde 29.01.2017 pazar günü işçi eğitimlerinin 3. dersi saat:14:00-17:00 arasında gerçekleştirildi. İşçi sağlığımızı Nasıl Koruyacağız? İş güvenliğimizi nasıl sağlayacağız konulu eğitime; Çerkezköy ve çorlu başta olmak üzere Tekirdağ’ın farklı ilçelerindeki fabrikalarda çalışan birçok işçinin katılımıyla ilgi yoğun oldu.

İŞÇİLER BİLİNÇLENDİRİLDİ
Toplantı İş güvenliği Uzmanı Serpil Kemalbay ‘ın sunumunun ardından sinevizyon izlenerek iş güvenliği hakkında işçilerin bilinçlenmesi sağlandı. Eğitime katılan işçiler işyerlerinde yaşadıkları işçi sağlığı ve güvenliği konularında eksikleri belirtiler. İşyerlerinde alınmayan önlemler sonucunda yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda örnekler verildi. İşyerlerinde iş Güvenliği kurullarının kâğıt üzerinde olduğu ve birçok işçi bu kurulların kağıt üzerinde kaldığı söyledi. Aynı zamanda İş güvenliği uzmanlarının yaptırım gücünün fazla etkili olmadığını belirttiler. İşçi sağlının önemi konusunda işyerlerinde çalışmaların eksik kaldığına dikkat çekildi.
SATİYE GÜR DAVASI HAKKINDA BİLGİLENDİRME
2016 yılında 1970 işçi iş cinayetlerinde kurban olduğunun vurgusu yapıldı. Özellikle Çerkezköy’de ve çorluda bulanan fabrikalarda İş Kazasının ve meslek hastalıklarının çoğaldığı belirtildi. Basaş Ambalaj isimli fabrikada çalışırken 2014 yılında gerçekleşen iş cinayetinde hayatını kaybeden Satiye GÜR ün davası hakkında bilgilendirmeler yapıldı.
İŞÇİLERE 6331 SAYILI İŞ GÜVENLİĞİ KANUNU HATIRLATILDI

Kalıp San fabrikasında alınmayan işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri sonucunda birçok iş kazası olduğuna dikkat çekilerek bu fabrikada iş kazası geçirmeden önce sendikamıza ekonomik talepleriyle müracaat eden yaklaşık 20 işçiye sendika tarafından ciddi oranda iş kazası geçirme riski altında oldukları belirtilerek derhal sendikaya üye olmaları ve sendikal çalışma başlatılması önerilmişti. Ancak işçiler sendikaya üye olmayarak ayrılmalarının ardından bir işçi iki kolunu birden iş kazası sonucunda kaybetmişti. Sendika tarafından böyle önemli iş güvenliği ihlalleri olması halinde işçilere 6331 sayılı iş güvenliği kanununun 13 maddesinde belirtilen çalışmaktan kaçınma haklarının olduğu ve bu haklarını kullanmaları gerektiği hatırlatıldı.
HUKUKİ BOYUTU ANLATILDI
Aynı fabrikada çalışan bir başka işçi sol bileğinin kaybettiği hayatı boyunca eksik yaşayacağını belirtti. Kalıp San dan dan gelen işçiler sendikadan bundan sonraki süreçte isig konusunda birlikte mücadele edeceğini belirtti. Aloha tekstilde işçilerin ölümüyle sonuçlanan iş cinayeti nasıl alınmayan önlemler sonucunda yaşandığını. İşyeri sahibinin işlenen iş cinayetinden dolayı cezalandırılmadığı, işçilerin hayatının ne kadar ucuz olduğunu bildirdi. Ciddi kazaların olmasına rağmen yetkililerin gerekli denetimin yapılmadığını bildirildi. Bu iş cinayetlerinin önlenebilmesinin gayet mümkün olduğunun vurgusu yapıldı. Eğitime katılan Avukat Sevgi Evren işçilerin iş kanunundan ve iş güvenliği kanunundan doğan haklarını anlattı. Eğitimin sonunda İşçiler bu eğitimlerin çok yaralı olduğunu belirtti. İşçilerin böyle güzel eğitimlere katıldıkça daha bilgili olacaklarını bu eğitimler sayesinde iş yerlerinde iş cinayetleri ve meslek hastalıklarının azalacağına dikkat çekti.

Saray Haber