Cerattepe gibi direneceğiz!

Cerattepe gibi direneceğiz!
Yayınlama: 30.06.2016
A+
A-

Safaalan Mahallesi’nde ormanlık alana kurulması planlanan Granit Ocağı ve Patlatmalı Kırma Eleme Tesisi ‘ne karşı Saray Doğayı Koruma Derneği öncülüğünde Safaalan Mahallesi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Miting havasında geçen ve mücadele kararlılığının ortaya çıktığı toplantıda konuşan Safaalan Mahalle Muhtarı Mehmet Özmen, “Mahallemiz, ormanlarımız ve geleceğimiz için gerekirse Cerattepe halkı gibi yaparız, direniriz” dedi.

safaalan bilgilendirme toplantısı2Saray Doğayı Koruma Derneği, Safaalan Mahallesi’nde ormanlık alana yapılmak istenen Granit Ocağı ve Patlatmalı Kırma Eleme Tesisi ‘ne karşı Salı akşamı saat 22.00’de mahalle meydanında bilgilendirme toplantısı düzenledi.
HALKIN KATILIMI YOĞUN OLDU
Geniş katılımla gerçekleşen toplantıya Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Belediye Başkan Yardımcıları Dilaver Perçin ve Önder Çelik, Belediye Meclis Üyeleri, CHP Saray İlçe Başkanı Demir Ali Demirel, CHP Saray İlçe Kadın Kolları Başkanı Fatma Aslan, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Bilecen, Küçükyoncalı Mahalle Muhtarı Ekrem Sevinç ve  sayıda vatandaş katıldı.
“BİZ SAHİP ÇIKARSAK ENGELLERİZ”
Bilgilendirme toplantısında açılış konuşmasını yapan Safaalan Muhtarı Mehmet Özmen, şunları dile getirdi:
“Böyle bir karar olamaz. Buradaki insanların görüşü alınmadı, Saray Belediyesi’nin görüşü alınmadı. Bu karar burada hiçbir canlı yaşamıyor anlamına geliyor. Bunu önleyebilecek tek durum var. Köylü olarak, bölge halkı olarak sahip çıkarsak biz bunu engelleyebiliriz. Büyükşehir Belediye Başkanımızla, valimizle toplantılar yaptık. Vali de sakıncalı gördü bu durumu. Köy halkı rahatsız olacaksa, daha uzak bir yerde daha uygun bir yerde olsun dedi. Hava limanı ülkemiz için lazım, bu köyde bize lazım. Dolayısıyla ben ilk önce Safaalan muhtarı olarak, bunun köyümüze zarar verecek boyutta yapılmasına karşıyım.
safaalan bilgilendirme toplantısı1“CERATTEPE HALKI GİBİ DİRENİRİZ”
Burada bizim yapmamız gereken, yaşlı, genç, çoluk çocuk bunu vurduya kırdıya çevirmeden meydanlara çıkıp sesimizi duyurmak. Gerekirse Cerattepe halkı gibi yaparız, direniriz. Burada bu akşam misafir çok yarın gidecekler ama biz yaşayacağız arkadaşlar. Bizim kuzeyimizde kalıyor, direkt oksijen depomuz yok olmuş olacak. Ormanlarımız, su kaynaklarımız, meyve ağaçlarımız yok olacak.
“BU KÖYÜ KİMSE YOK SAYAMAZ”
Günde 2 bin servis yapılacağı söyleniyor. Bir kamyonun geçmesine tahammül edemiyoruz, yüzlerce kamyonun geçmesine nasıl tahammül edeceğiz. Bu havalimanı yapılacak, kaçınılmaz yapılsın ülke menfaati için olan bir şey ama orası yapılırken bir köyü yok sayamaz kimse.”
safaalan bilgilend,rme toplantısı“BU İŞİ SAFAALAN HALKI DURDURUR”
Muhtar Özmen’in ardından konuşan Saray Doğayı Koruma Derneği Başkanı Avukat Mustafa Kurtul Karabulutlar, şunları ifade etti:
“Biz Saray Doğayı Koruma Derneği ve Saray Belediyesi olarak davayı açtık. Burada savunmuş olduğumuz bir şey var. Bu karar Safaalan halkının hiçbir görüşü alınmadan, burada yaşayan insanların öngörüsü alınmadan çıkartılmış bir karar. Karşı çıkıyoruz bu karara. Günde 2000 bin sefer yapılacak, 2000 sefer demek Safaalan halkına buradan git demektir. Haftada 6 tane patlatma yapılacak. Safaalan’a 1.5-2 km uzaklıkta yapılacak bu patlama sonucunda buradaki evlerin hepsi hasar görecek. Burada bunu engelleyecek tek irade de Safaalan halkının kendisidir. Ne dava ne da başkaları halk şayet derse biz burada yaşamak istiyoruz, bizim atalarımızın burada mezarları var, burada geçim kaynaklarımız var biz bunları koruyacağız derse bu iş durur. Bunun haricinde, bunun önüne kimse geçemez. Biz buna inanıyoruz, mücadele edeceğiz.
“İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI”
İmza kampnayası bu akşamdan itibaren başlarsa bizim için iyi olur. Süreç koyacağız, en kısa zamanda binlerce imza toplayıp yetkili yerlere, valiliğe iletmemiz lazım. Sesimizi demokratik araçlarla duyuracağız. Buradaki halk, burada yaşayanlar bu taş ocağını istemiyor. Bunu söylememiz içinde bu akşamdan start vermiş olalım. Topladığımız imzalarla Tekirdağ Valiliği’ne gerekirse de Ankara’ya gideceğiz.”
safaalan bilgilendirme toplantısı“KİMSE SAFAALAN’I YALNIZ SANMASIN”
Bilgilendirme Toplantısı’nda son konuşmayı yapan Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, şunları ifade etti:
“Daha önceden buna benzer bölgemizde yöremizde tahrip gücü çok yüksek olan termik santrale karşı , Saray halkının direncini gördüler, Güngörmez’de kurulmak istenen taş ocağının karşısında bölge halkımızın direncini gördüler. Ben şuna inanıyorum ki bu akşam burada tarihsel görevini yerine getiren Safaalanlılar, çevreciler doğaya ve geleceğine sahip çıkan insanlarımız çok daha kitlesel buluşmalara imza atacaktır. Safaalan’da yapılmak istenen doğa katliamı karşısında kitlesel olarak çığ gibi büyüyeceğiz. Kimse Safaalan Halkını yalnız sanmasın. Sonuna kadar belediyesiyle, çevre dernekleriyle hepimiz bu mücadelede üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz.
“BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ”
100 yıllardır bu coğrafyada, barış içinde, ormanlarına sahip çıkarak inşalar yaşadılar. Onlar bize bu güzelim doğayı bıraktılar. Bize düşen görev de bu güzelim doğayı bizden sonraki kuşaklara bırakmaktır. Eğer bu yapılmak istenen katliamı, rant güçlerini durduramazsak, bizi tarih de affetmez, Istranca’nın gelecek  kuşakları da affetmez. Ama şuna inanıyorum ki başaracağız, birlik olacağız, güçlü olacağız yapılmak istenen bu tahribatı birlikte engelleyeceğiz. Rant güçleri burada aradıklarını bulamayacaklar. Bugüne kadar çevre konusundaki duyarlılığıyla geçmişten günümüze mücadele deneyimi olan Saray Doğayı Koruma Derneği ve onunla birlikte hareket eden çevre dostları ile çok şeyler başardı. Tahribatları engelledik. Bundan sonra da doğa derneğinin öncülüğünde, demokrasi güçlerinin öncülüğünde gerçekten geleceğine sahip çıkmak isteyenlerin iradesinin yanında olacağız hep birlikte. Bu nedenle ben bu akşam sorumluluk bilinci ile Safaalan’ın değil bölgemizin tüm insanlığın sorununa sahip çıkanları yürekten kutluyorum. Yalnız değiliz. Kazanan Safaalan  olacak, kazanan çevreciler olacak. Kazanan Trakya’nın Türkiye’nin çevrecileri olacak. Bu bizim onur mücadelemizdir!
safaalan bilgilendirme toplantısı3“MÜCADELE BUNDAN SONRA BAŞLIYOR”
Bundan sonra izleyeceğimiz yol haritası, Safaalan halkını, kadın çoluk çocuk broşürlerle bildirilerle bilinçlendirmek. Safaalan halkı buraya iş sahası olacak, iş imkanları artacak gibi laflarla kandırılabilir aynı Artvin’de diğer yerlerde yaptıkları gibi. Esas mücadele bu akşamdan sonra başlıyor. Bizler de Saray Belediyesi olarak üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Taş ocağı istemiyoruz billboardları, afişleri ve broşürleri ile Saray’ı ve Safaalan’ı donatacağız” dedi.
SLOGANLARLA SONA ERDİ
Miting havasında geçen ve mücadele kararlılığının ortaya çıktığı toplantıda sık sık, “Ormanına, suyuna, sağlığına sahip çık”, “Safaalan’da taş ocağı istemiyoruz”, “Direne direne kazanacağız sloganları atıldı.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber