Çerkezoğlu: Devlet acilen işten çıkarmaları yasaklamalı

Çerkezoğlu: Devlet acilen işten çıkarmaları yasaklamalı
Yayınlama: 08.04.2020
A+
A-

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ‘Devlet işten çıkarmaları yasaklayarak acil önlem almalı yoksa tahribat büyük olur’ dedi.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), yeni koronavirüs (Covid-19) krizinin dünyaya olası yansımasını ortaya koyan çarpıcı bir rapor yayımladı. ILO’ya göre 2020’nin ikinci çeyreğinde küresel olarak çalışma saatlerinin yüzde 6,7’sini ortadan kalkacak ve dünya genelinde 195 milyon kişi tam zamanlı işini kaybedecek.
KRİZİN YIKICI ETKİLERİNİ ZATEN UZUN SÜREDİR YAŞIYORDUK
Sputnik’e konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, salgının tetiklediği krizin ülkemize etkilerini değerlendirdi. Kriz sebebiyle ciddi riskle karşı karşıya olunduğunu söyleyen Çerkezoğlu, “ILO raporu çarpıcı ve işini kaybetmesi olası işçi sayısı çok yüksek. Türkiye ekonomisi 2018’in ortası itibariyle çok ciddi bir krize girdi ve bu krizin işsizlik dahil bütün yıkıcı etkilerini zaten uzun süredir yaşıyorduk. Şimdi bunun üstün ne bir de Kovid-19’un oluşturduğu tablo eklendi” dedi.
‘TARİHİN EN BÜYÜK İŞSİZLİK TABLOSUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ’
Çerkezoğlu, “2019’da açıklanan işsizlik yüzde 13,7. Hükümetin yeni ekonomik programda 2019 yılı için hedefi 12,9’du. Ama bunun çok üzerinde bir işsizlik gerçekleşti. Bir önceki yıla göre 2019 yılında istihdam 658 bin kişi azaldı. Bu kadar ciddi işsizliğin üzerine bir de koronavirüs salgını nedeniyle çok ciddi bir işten çıkartma dalgasının yaşandığı açık. Dolayısıyla Türkiye tarihinin en büyük işsizlik dalgasıyla karşı karşıyayız” dedi.
‘İŞTEN ÇIKARMA YASAKLANMALI’
Çerkezoğlu şöyle konuştu:
“Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmazsa ve bütün çalışanların geliri devlet tarafından güvence altına alınmazsa gerçekten Türkiye tarihinin en büyük işsizlik dalgalarından bir tanesini karşılayabilmek mümkün olmayacak. Bu süreç işverenlerin insafına bırakılırsa binlerce, milyonlarca insanın işini kaybedeceği ve kaybettiği açık. Bu konuda bir devlet kararı alınmalı, bir kamu iradesi ortaya konulmalı ve bunun gereği yapılmalıdır.
“İşten çıkartmaların yasaklanması ve bu konuda bir irade konması son derece yaşamsal. Günübirlik çalışan, güvencesiz çalışan, taşeron şirketlerde çalışan binlerce, yüzbinlerce insan var. Bugün çalışmazsa yarın evine ekmek götüremeyecek yüzbinlerce insan var Türkiye’de. Dolayısıyla bu önlem alınmazsa ve işten çıkartmaları yasaklayıp, bütün çalışanların gelirin devlet tarafından güvence altına alınmazsa, başta işsizlik sigortası fonu kaynaklarını kullanmak olmak üzere, bu konuda çok olumsuz bir tablo yaşanacağı ve çok ciddi toplumsal tahribat ortaya çıkacağı açık.”
escort izmir

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber