Enflasyon canavarı mutfakta

Enflasyon canavarı mutfakta
Yayınlama: 07.03.2015
A+
A-

Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 7.55 oldu. En yüksek fiyat artışı yüzde 2.59 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Yıllık en yüksek enflasyon da yüzde 13.7 ile yine gıdada oluştu
enflasyon canavarı
Enflasyon canavarı mutfaktan çıkmıyor. Şubat ayına ilişkin açıklanan tüketici enflasyonu verilerinde aylık olarak en yüksek artış gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Buna göre gıdada aylık fiyat artışı yüzde 2.59 oldu. Yıllık verilere baktığımızda da mutfak enflasyonu olarak bilinen gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatı yüzde 13.7 oranında artış gösterdi. Ocak ayında ise gıda enflasyonu yüzde 10.97 seviyesindeydi. Gıda fiyatlarındaki artış 2014’ün Aralık ayından bu yana da yüzde 6.19 artış göstererek son iki ayda tüketici fiyatları grupları içinde enflasyonun en yüksek çıktığı grup oldu.
BEKLENTİLERİ AŞTI 
Genel tüketici fiyatlarına baktığımızda Şubat ayında enflasyon aylık bazda yüzde 0.71 oldu. Enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 7.55 olarak kaydedildi. Ocak ayında enflasyon yüzde 7.24 olmuştu. Enflasyon on iki aylık ortalamalara göre de yüzde 8.77 olarak kaydedildi. Merkez Bankası’nın Şubat ayı beklenti anketinde enflasyonun yüzde 0.49 olacağı tahmin edilmişti. Buna göre enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
ZAM ŞAMPİYONU MANDALİNA
Şubat 2015’te endekste kapsanan 426 maddeden; 44 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 267 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 115 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. Şubat ayının zam şampiyonu da fiyatı yüzde 28.22 artan mandalina oldu. Bu ürünü yüzde 27.72 zamlanan dolmalık biber ve yüzde 20.67 ile de patlıcan izledi. İç fındığın fiyatının da yüzde 15 oranında zamlanması dikkat çekti. Fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 15.28 ucuzyalan kadın çizmesi oldu.
ÜRETİCİ AYAĞINDA ENERJİ ARTIŞA GEÇTİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bilindiği üzere tüketici enflasyonunun yanında üretici enflasyonu verilerini de yayımlıyor. Dün açıklanan verilere göre, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1.20 ve bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 3.10 artış gösterdi. Yıllık artış Ocak ayında ise yüzde 3.28 olmuştu.
Sanayinin dört ana sektörü içinde petrol fiyatlarının gerilemesiyle düşüş gösteren elektrik ve gaz sektöründeki üretici enflasyonu aylık bazda yüzde 0.33 ile artışa geçti. Ana sanayi grupları içinde de enerjideki fiyat artışı aylık bazda yüzde 2.31 ile diğer gruplara göre en yüksek artışı kaydetti. Enerji Ocak ayında yüzde 2.41, Aralık’ta yüzde 5.10, Kasım’da yüzde 3.25 azalmıştı. Buna göre üretimde önemli bir maliyet unsuru olan enerjideki gerileme durmuş görünüyor.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber