Enflasyon tek hane değil, üç hane!

Enflasyon tek hane değil, üç hane!
Yayınlama: 09.10.2019
A+
A-

Elektriğe, doğal gaza yılda beş kere, gıda ve temel ihtiyaçlara sürekli zam gelirken, Türkiye İstatistik Kurumu( TÜİK) enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü açıkladı. Saray Halk Pazarı’nda görüştüğümüz emekli, çiftçi, esnaf, üretici ve işçi TÜİK’in pazara çıkmadığını, emirle rakamlar verdiğini ifade etti. Zamlardan yakınan vatandaş gerçek enflasyonun tek hane değil, üç hane olduğunu dile getirdi.

Elektriğe, doğal gaza yılda beş kere, gıda ve temel ihtiyaçlara sürekli zam gelirken, TÜİK enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü açıkladı. Saray Halk Pazarı’nda görüştüğümüz emekli, çiftçi, esnaf, üretici ve işçi bu rakamların gerçekliğine inanmadığını belirterek hayat pahalılığından ve sürekli gelen zamlardan dert yakındı.
“ENFLASYON TEK HANE DEĞİL, ZAMLARI TOPLAYINCA ÜÇ HANE”
Enflasyon rakamlarının tek haneye düştüğüne inanmadığını belirten işçi emeklisi Zeynep Hanım, “Karı- koca emekliyiz. Eşim ek iş yapıyor. Kızımla oğlum çalışıyor. Yine de yetmiyor. Sürekli gelen zamlara yetişemiyoruz. Gerçek enflasyon tek hane değil, zamları toplayınca üç hane oluyor. Bu zamlara karşılık Ocak ayında çalışana, emekliye yüzde 20 zam istiyoruz”dedi.
“1380 TL İLE EMEKLİ NASIL GEÇİNSİN?”
Emekli olduğu halde pazarcılığa devam ettiğini ifade eden Trakya peynircisi Mustafa Canoğlu, “Bağ kura emekli olmak için aylık 760 lira ödüyorsun. Emekli olduğunda aldığın maaş 1380 TL. 1380 TL ile bu hayat pahalılığında vatandaş nasıl geçinsin? Süt ürünlerine sürekli zam geliyor. Peynirin tenekesi 540 TL oldu. Yakın zamanda yine yüzde 15 zam bekleniyor”dedi.
“TÜİK EMİRLE ÇALIŞIYOR”
TÜİK’in emirle çalıştığını kaydeden emekli Mehmet Akif Şenoğlu, “TÜİK pazara çıkmıyor, onlar emirle rakamları söylüyor. İktidarın ihtiyacı neyse onu söylüyorlar. Sofrasına bir şey götürmek isteyen emekçiye, emekliye ve çiftçiye bir şey sormuyor”dedi.
“HİÇ KİMSE MEMNUN DEĞİL ”
Ekonominin günden güne kötüye gittiğini söyleyen ev hanımı Fatma Hanım, “Ülke ekonomisi hiç iyiye gitmiyor. Her şey çok pahalı. 1 tek maaşla geçiniyoruz, yetmiyor. Zamlardan, hayat pahalılığından memnun değiliz. Hiç kimse memnun değil ama kimse sesini çıkarmıyor” diye konuştu.
“ENFLASYON 9 DEĞİL YÜZDE 50”
Enflasyonun 9 değil yüzde 50 olduğunu belirten Memur emeklisi Ahmet Bey, “Memleketin durumu meydanda. Pazara gidiyorsun geçen sene 100 lira ile gidiyordum aynı şeyleri alıp çıkıyordum. Bu sene 200 lira ile gidiyorum aynı şeyleri alamıyorum. Enflasyon 9’muş. Enflasyon 9 değil, yüzde 50. Onlar pazara çıksınlar, bizimle konuşsunlar anlarlar neyin ne olduğunu” ifadelerini kullandı.
“KENDİ ÜRETTİĞİMİZİN YARARINI GÖREMİYORUZ”
Köylü pazarında görüştüğümüz üretici Ayşe Teyze, “Bizim sattığımız ürünler para etmiyor. Ekin fiyatları düşük gübre zamlı, mazot zamlı. Hangisinden kar kalacak? Büyük çiftçilere hiç yok ekinden, mısırdan olursa biz aç öldük. Ancak bu bahçeyle işte bunlardan biraz yararlanıyoruz, bunlardan meydana çıkıyoruz. Süt ucuz, yem pahalı. Bir çuval yeme 95 lira veriyorum, iki gün gidiyor. İki günde kaç kilo süt alacam inekten ben 95 lira kazanmak için. Memnun değiliz fiyatlardan. Dışarıdan getiriyorlar, biz kendi ürettiğimizin yararını göremiyoruz. Tarhana, salça yapıyorum. Onlarla ekmek parası kazanmaya çalışıyorum. Tek ekinle, gündendi ile kalırsak olmaya değil ancak mazotuna, gübresine ilacına denk geliyor aldığımız mahsul. Kimi zaman yetmiyor bile”diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber