Eren: MEB Müdürlükleri ortaçağ kilisesi gibi hareket etmektedir

Eren: MEB Müdürlükleri ortaçağ kilisesi gibi hareket etmektedir
Yayınlama: 16.11.2018
A+
A-


Eğitim İş Tekirdağ Şube Başkanı Hüseyin Eren Çorlu İlçe Müftülüğü’nün İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne resmi bir yazı yazarak Ortaokul öğrencilerinin sabah namazı buluşmaları adı altında yakın camilere götürülmelerini talep etmesine yaptığı yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi.

Eren yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Çorlu İlçe Müftülüğü okullara bir yazı göndererek ortaokul öğrencileri için sabah namazı kampanyası başlatmış üstelik okul okul cami de belirlemiştir. Bir protokole dayandığı söylenen ve protokol metninin ne hikmetse göremediğimiz bu etkinlik Anayasa’daki inanç ve ifade özgürlüğüne hem de milli eğitimin temel amaçlarına aykırıdır. Milli Eğitimin işi insanları belirli bir dinin belirli bir mezhebine yönlendirmek değil çağdaş normlara göre özgür bireyler yetiştirmektir. Bu bağlamda okullar camilerle arasına kesin bir sınır çizmek zorundadır. İnsani olarak da hiç kimse belirli bir dini ritüeli – eylem, etkinlik, proje adı altında olsa bile- yapmaya zorlanamaz. Andımız için temyiz dilekçesinde 1930’ların faşist ritüeli diye bahseden, çağdaş bir kurum olan MEB’in bir Müdürlüğünün ortaçağ kilisesi gibi hareket etmesi elbette şaşırtıcıdır.

İnanç özgürlüğü anayasa ile teminat altına alınmış haklardan olup hiçbir şekilde kişi ya da kurum tarafından dikte ettirilemez. MEB’ in bu ortaçağ hastalığından kurtulması lazımdır. Bugün bir müftü öğrencileri camiye götürmek için protokol yaparsa bir diğeri de kiliseye ya da havra ya götürmek için protokol yapabilir demektir. Gencecik çocuklarımızın bu şekilde dini telkin ve baskılara maruz kalması aynı zamanda bir çeşit çocuk istismarı olarak da değerlendirilebilir.

Değerler eğitimi adi altında okullara amacı ne olduğu belli olmayan kişi ve cemaatlerin öğrencilerle karsı karşıya gelmesi de kanayan bir yaradır. Ani konferanslarla eğitim ve öğretimi de baltalamaktadırlar. İmzalandığı söylenen protokol gereği etkinlik yapanlar, yapacakları etkinlikleri önceden neden duyurmazlar? Öğrencileri derslerden aniden almaları kaçar göçer iş yapmaktır.

Yetkilileri eğitimin temel amaçları doğrultusunda laik, demokratik ve bilimsel olmaya ve kurum kimliğine yakışır şekilde davranmaya davet ediyoruz.”

Saray Haber