Ergenlikte sivilce neden oluşur, nasıl tedavi edilir?

Ergenlikte sivilce neden oluşur, nasıl tedavi edilir?
Yayınlama: 09.10.2020
A+
A-

İrmet Hospital’da hasta kabule başlayan Cildiye Uzmanı Uzman Dr. Esra Bağcı “Sivilceler ve Tedavi Yöntemleri” hakkında bilgi verdi

Dr. Bağcı, şu bilgileri paylaştı:
“Akne, derimizde bulunan yağ bezlerinin bir hastalığıdır. Normalde, bu bezlerin salgıladığı yağın deri yüzeyine çıkarak atılması gerekir. Ancak ergenlik döneminde yağ bezi daha fazla yağ salgılar. Fazla yağ salgılanmasının temel nedenlerinden biri hormonlardır. Bu yağın deri yüzeyine geçişini sağlayan kanal da aşırı yoğunluk nedeniyle tıkanır. Aknenin temel nedeni bu tıkanmadır. Bu tıkacın yüzeyindeki yağ, hava ile temas edince oksitlenerek siyahlaşır ve cildimizde zaman zaman gördüğümüz ve sıkmaya çalıştığımız siyah noktalar (komedon) oluşur. Derimizde ne kadar temizlesek de birçok bakteri bulunur. Bu bakteriler, yağ bezlerinin tıkalı olan kanallarından içeri girerek hem varlıklarıyla hem de ortaya çıkardıkları bir takım kimyasal maddeler nedeniyle tıkanmış olan yağ bezinde bir iltihaba (enflamasyon) yol açar ve yüzümüzde gördüğümüz kırmızı kabarık lezyonlara neden olurlar.
Hangi yaş aralığında ergenlik sivilceleri görülür?
Ergenlik dönemi kızlarda 11-16, erkeklerde ise 14-18 yaşları arasında yaşanıyor ve bu dönemde gençlerin yüzde 85’inde sivilce çıkıyor. Daha sonrasında (yetişkinlik dönemi) ya da öncesinde (bebeklik ve çocukluk döneminde) görülen sivilcelenmeler neye işaret olabilir? Ergenlik dışı her yaşta da görülebilir. Stres, güneş ışığı,kozmetik ürünler, bazı ilaçlar (kortizon , B vitaminleri gibi), kadınlarda adet dönemleri sivilce oluşumuna neden olabilir.
Sivilce oluşumunu etkileyen faktörler nelerdir?
Kimi gençlerde hiç sivilce çıkmaması, kimilerinde ise çok çıkmasının nedeni, cilt tipidir. Cildin yağlı olması sivilcenin daha çok çıkmasına sebep oluyor.
Sivilce çıkmasında genetik nedenler de önemli. Yani akrabalarınızda sık görülüyorsa, sizde görünme ihtimali de yüksek.
Kuruyemiş, çikolata, patates kızartması gibi yiyeceklerin sivilceye sebep olduğu sanılıyor. Oysa bu doğru değil. Cildin yağlı olması yiyeceklerle değil, genetik ve hormonlarla alakalı.
Sivilce tedavilerinde hangi yöntemler uygulanmaktadır?
Tedavide bir dermatoloğa başvurmak ve cilt tipinizi belirlemek en önemli noktadır. Dermatolog cilt tipinize uygun medikal kozmetik ürünleri size tavsiye edebilir.
Sivilce çıkmasını engellemenin ilk yolu cildi iyi temizlemektir. Makyajla uyuma, kalın pudraların ve fondötenlerin kullanımı sivilce oluşumunu artırabilir. O nedenle cildin iyi temizlenmesi gereklidir.
İkinci aşamada doğru nemlendirici ürün kullanımıdır. Sivilceli ciltler genellikle yağlıdır ve nemledirmeye ihtiyacı olmadığı zannedilir. Ancak yağlı ciltlerin de uygun nemlendirmeye ihtiyacı vardır. Özellikle su bazlı ürünler tercih edilmelidir.
Tedavide en önemli nokta hastanın yaşı, sivilcelerin şekli ve dağılımıdır. Eğer siyah nokta ve beyaz noktacıklar gibi erken dönemde sivilce sorunu varsa cildi soyan ve kurutan sivilce krem ve losyonları yeterli olabilir. Ancak sivilceler iltihaplı şekilde ise tedaviye antibiyotikli kremler eklenmelidir. Tedavi protokollerinin hekim tarafından düzenlenmesinin dışında, günde 2 kez su ve uygun ürünle yüz yıkamaya dikkat etmek, yüz kozmetiklerinin seçiminde dikkatli olmak, sivilceyi koparmak ve yolmaktan kaçınmak, uygun güneş ürünlerini kullanmak dikkat edilecek hususlar olarak sayılabilir.
Sivilceler yüz dışında gövde ve sırta yayılmışsa veya iltihaplı sivilceler kistik sivilcelere dönüşmüşse kremler yeterli olmaz, ağızdan alınan antibiyotikler veya A vitamini içeren ilaçlar verilmelidir. Sivilce sorunlarına bazen adet düzensizlikleri, kıllanma gibi problemler eşlik ediyorsa tedavide doğum kontrol hapları kullanılabilir.
Sivilce tedavisinde destek olan bazı kozmetik ürünler iyi seçilmelidir. Kişinin cilt tipine uygun temizleyiciler, nemlendiriciler, makyaj ürünleri kullanmak önemlidir ve tedavinin tamamlayıcı unsurlarıdır.
Sivilceler konusunda doğru bilinen yanlışlar nelerdir? (Sivilcenin sıkılmaması gerektiği gibi…)
Sivilcelerin sıkılması kesinlikle doğru bir hareket değildir. Bu şekilde sivilcenin büyümesine neden olmak mümkündür. Basit bir tedavi ile geçebilecek sivilcenin iyileşme süresini uzatırsınız ve iz kalmasına yol açabilirsiniz. Temizlik şartlarına uyulmadan yapılan sivilce sıkma işlemi ciltte mikrobik enfeksiyonlara neden olabilir.
Ergenlikte oluşan sivilceler ergen psikolojisini nasıl etkiler?
Sivilce problemi olan ergenlerde çekingenlik, huzursuzluk, kendini yalnız hissetme veya çevresinden kendisini soyutlama gibi isteklere yol açabilir. Gençlerin kendilerine olan saygısını ve güvenini azaltabilir, kızgın ve agresif olabilirler, bu durumdan utanıp sıkılabilirler, özel hayatlarında başarısızlığa sebep olabilir. Etkili bir sivilce tedavisi ile ergenlerin psikolojik sorunlarında azalmada görülebilir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber