İSİG Meclisi: Haziran ayında en az 173 işçi hayatını kaybetti

İSİG Meclisi: Haziran ayında en az 173 işçi hayatını kaybetti
Yayınlama: 14.07.2021
A+
A-

İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi 2021 yılının haziran ayında 173 işçinin, yılın ilk altı ayında ise 1155 işçinin  hayatını kaybettiğini açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG)  yüzde 80’ini ulusal basından; yüzde 20’sini ise yerel basından, işçilerin mesai arkadaşlarından, ailelerinden, iş güvenliği uzmanlarından, işyeri hekimlerinden, meslek örgütlerinden ve sendikalardan gelen veriler doğrultusunda yayınladığı raporda, Haziran ayında toplam 173 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği duyuruldu.

İSİG raporundaki veriler şöyle:

Ocak ayında en az 203 işçi, Şubat ayında en az 142 işçi, Mart ayında en az 144 işçi, Nisan ayında en az 257 işçi, Mayıs ayında en az 236 işçi, Haziran ayında en az 173 işçi hayatını kaybetti. 2021 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinde ise 1155 işçi hayatını kaybetti.173 emekçinin 137’si ücretli (işçi ve memur), 36’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. İş cinayetlerinde ölenlerin 9’u kadın işçi, 164’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, eğitim, büro ve sağlık işkollarında gerçekleşti. Yedi göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 5’i Suriyeli ve 2’si Afganistanlı. Altı çocuk işçi can verdi. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 54 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, ağaç, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık ve belediye işçileri.

Ölümler en çok inşaat/yol, tarım/orman, ticaret/büro/eğitim, taşımacılık, metal, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, madencilik, kimya, ağaç ve enerji işkollarında gerçekleşti:

• Tarım işkolunda 28 çiftçi ve 15 işçi hayatını kaybetti.
• İnşaatlarda neredeyse her gün bir iş cinayeti meydana geldi.

Haziran ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 4’ü (yüzde 2,3) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler kimya, yol, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.

En fazla ölüm nedenleri: yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, Covid-19, kalp krizi, intihar, şiddet, zehirlenme/boğulma ve elektrik çarpması.

• 6 ticaret/büro/eğitim, 4 sağlık, 2 güvenlik, 1 kimya, 1 basın ve 1 belediye emekçisi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
• İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 25’i yüksekten düşme nedenli.
• Haziran ayında en az 11 emekçi ‘borç ve işsizlik’ nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdi.

İş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı ise şöyle:

14 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Gaziantep’te; 8 ölüm Antalya’da; 6’şar ölüm Ankara ve Samsun’da; 5’er ölüm Adana, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Manisa’da; 4’er ölüm Kahramanmaraş, Konya, Muğla ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Balıkesir, Burdur, Çorum, Denizli, Eskişehir, Hatay, Kars, Kayseri, Sivas, Tekirdağ ve Van’da; 2’şer ölüm Adıyaman, Aydın, Bilecik, Çanakkale, Diyarbakır, Düzce, Erzurum, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Kütahya, Osmaniye, Şanlıurfa, Trabzon ve Yalova’da; 1’er ölüm Afyon, Amasya, Artvin, Batman, Bolu, Çankırı, Edirne, Elazığ, Erzincan, Karaman, Kırklareli, Mardin, Nevşehir, Ordu, Rize, Sakarya, Siirt, Tokat, Uşak, Almanya, Avustralya, Bahreyn, Kazakistan ve Ukrayna’da meydana geldi.

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber