Kavaklı, Saray’dan önce davrandı!

Kavaklı, Saray’dan önce davrandı!
Yayınlama: 17.05.2019
A+
A-

Saray’a 88 kilometre uzaklıktaki Kırklareli’nin Kavaklı Beldesi’nde Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacak. 1000 dönümlük bir arazi üzerine kurulması planlanan bölge süt sığırcılığı alanında modern aile işletmelerine yüksek standartlarda süt sığırcılığı ve süt ürünleri üretimi yapma imkânı verecek altyapı olanaklarına sahip olacak. Saray Belediyesi de geçtiğimiz yıl Saray’da bulunan jeotermal su kaynağının tarımda kullanılması için Tarım OSB girişimlerine başlamış, Tarım ve Orman Bakanlığı, Tekirdağ Valiliği ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile bir dizi görüşme yapmıştı. Saray’da istihdama sunacağı büyük katkının yanı sıra tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması açısından da son derece önemli bir yer teşkil etmesi kuvvetle muhtemel olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş’in nasıl bir yol haritası izleyeceği merak konusu.

Kırklareli’nin Kavaklı Beldesinde Vali Osman Bilgin’in katkılarıyla Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacak.
RESMİ KURULUŞ İŞLEMLERİ BAŞLIYOR
Kırklareli Valiliği himayelerinde yaklaşık bir yıldır fizibilite ve ön hazırlık çalışmaları yapılan ‘Kırklareli Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi’ kurulumu çalışmaları kapsamında Kırklareli Valisi Osman Bilgin başkanlığında bir çalışma toplantısı gerçekleştirildi. Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Aydın Karakoç, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Kavaklı Belediye Başkanı Gürel Koşdemir, Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, Kırklareli İl Tarım Müdür Vekili Süleyman Diril, Kırklareli OSB Müdürü Sebahattin Dönmez ve Ajans uzmanlarının katıldığı toplantıda Türkiye çapında süt sığırcılığı alanında örnek olması hedeflenen ve Kırklareli ilinde özellikle aile işletmeleri tarafından yapılan süt sığırcılığı faaliyetlerinin geliştirilmesi için büyük önem taşıyan Kırklareli Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulumu için kurucu heyet tarafından niyet beyanı ortaya konuldu ve resmi kuruluş işlemlerine başlama kararı alındı.
YÜKSEK STANDARTLARDA VERİMLİ ÜRETİM
Kavaklı Beldesinde 1000 dönümlük bir arazi üzerine kurulması planlanan bölge süt sığırcılığı alanında modern aile işletmelerine yüksek standartlarda süt sığırcılığı ve süt ürünleri üretimi yapma imkânı verecek altyapı olanaklarına sahip olacak. Kırklareli Valisi Osman Bilgin, öncelikli olarak Kırklareli ilinin bütün ilçe ve köylerinden bulunan hayvancılık işletmelerinin devletin destekleri ile ölçek büyüterek bu bölgede yer almasını ve yüksek standartlarda ve verimlilikte üretim yapan aile işletmelerine dönüşmesini amaçladıklarını belirtti. Projenin hayata geçirilmesinde Trakya Kalkınma Ajansının görevi, projede yer alan kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlamak olacak.
SARAY BELEDİYESİ TARIM OSB İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATMIŞTI
Saray’a Tarım OSB kurulması için Saray Belediye eski Başkanı Nazmi Çoban geçtiğimiz yılın Nisan ayında çalışmalara başladıklarını açıklamıştı. Nazmi Çoban Tarım OSB çalışmları hakkında şu bilgileri paylaşmıştı:
“Tarım OSB’nin üç ayağı var. Bunlar Tekirdağ Valiliği, Saray Belediyesi ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası. İlk görüşmemizi Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile yaptık. Bu süreci en doğru şekilde yürütebilmek için Tarım OSB’leri alanında uzman bir danışman ile çalışmaya başladık. Danışmanımız Belediyemiz adına Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşmeleri gerçekleştiriyor. Saray’da kurulacak Tarım OSB’de seracılık ön planda olacaktır. Seracılığı seçmemizdeki en önemli etken jeotermal su kaynağımızı kullanarak seraların ısınmasını sağlamak ve maliyetten tasarruf edip jeotermal enerjiyi değerlendirmektir. Seracılıkla birlikte sebze üretiminde kendine yetebilen bir il ve ilçe olmanın yanı sıra, başta İstanbul olmak üzere ve Marmara Bölgesinin sebze ihtiyacını karşılayabilecek bir konuma gelmeyi hedefliyoruz. Saray’da istihdama büyük katkı sağlayacak Tarım OSB, tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması açısından da son derece önemlidir.”
ERKİŞ TARIM OSB İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNACAK MI?
Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, 2019 yerel seçimleri öncesi tarım projelerini anlatan bir beyanname yayımlamıştı. Bu beyannamede seracılığa özel bir vurgu yapan Erkiş, “Termal su kaynağımız, seracılık alanında yeni imkânlar doğurmuştur. Bu olanak, kooperatif sistemi içinde değerlendirilecek ve çiftçimiz önemli bir gelir kaynağına kavuşacaktır” ifadelerini kullanmıştı. Saray’da hem yeni istihdam olanaklarının yaratılması hem de tarımda sürdürülebilirliğin sağlanması için son derece önemli bir yer teşkil etmesi kuvvetle muhtemel olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş’in nasıl bir yol haritası izleyeceği merak konusu.

TARIM OSB NEDİR?
25 Kasım’da Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile hayvancılık, sera üretimi gibi alanların tam donanımlı bölge kurma imkanı getirmektedir. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB) kurulması için yapılan başvurular ile söz konusu bölgelerin yer seçiminden başlayarak kuruluşu ve faaliyete ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliği, 25 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Bitkisel ve hayvansal üretimin teşviki amacıyla hazırlanan yönetmelik ile kurulacak TDİOSB’lere idari ve teknik yönden destek verilmesi, üretilen ürünlerin işlenmesi, muhafazası ve pazarlanması sağlanacak.
Bölgelerde tarıma dayalı sanayi girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin yapıldığı işletmeler ve bunların işlenmesine yönelik sanayi tesisleri kurulabilecek. Ancak TDİOSB’lerde ihtisas konusu haricinde işletme ve sanayi tesisi kurulamayacak.
Yönetmeliğe göre, hayvansal üretim veya bitkisel üretim ile birlikte sanayisinin oluşturulmasına yönelik TDİOSB’ler Bakanlık onayı ile kurulacak. Seçilen alan gelecekte yerleşim yerlerini olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde planlanacak ve yer seçimi yapılırken hakim rüzgarların yönü dikkate alınacak. TDİOSB alanları, içme veya kullanma suyu kaynaklarına sahip olacak, elektrik ihtiyaçlarının karşılanabileceği kaynak, trafo, nakil hattı ve benzeri yapıların yakınından seçilecek.
 

 

Saray Haber