Longoz Ormanları rant kurbanı mı oluyor?

Longoz Ormanları rant kurbanı mı oluyor?
Yayınlama: 27.04.2020
A+
A-

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı, Türkiye’nin en büyük longoz ormanı olan İğneada Longoz Ormanının çevre düzenlemesi adı altında ranta açılmak istendiğini duyurdu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İğneada Longoz Ormanları Milli Parkına yürüyüş parkurları, peyzaj donatıları, çevre düzenlemesi, otoparklar, yollar, köprüler, göllerde iskeleler, dubalar ve yön tabelaları yapım ihalesini gerçekleştirdiğini açıklayan DAYKO, “Longozun vahşi doğasının en önemli sulak bölgesi sayılan Hamam Gölü’ne insan girmesi ve hayvan otlatılması yasak sayılırken, gölün üzerine iskeleler ve dubalar yapmak demek Hamam Gölünün doğasını ranta çevirmenin kapısını aralamak olacaktır. Bunun arakasında yap işlet devret müteahhitlik modeli ile rant çıkacağı bilinmektedir” dedi.

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı’nın açıklaması şu şekilde:
“Avrupa’nın ve Türkiye’nin en büyük su basar ormanları olarak kabul edilen Longoz Ormanları bir doğa harikası. Bu hassas alan ormanların içinde bezenmiş göllerin birikimi ile oluşan sulak alanlar mozaiğini barındırıyor. Orman ile denizin kucaklaştığı kuvars kumul sahili 28 kilometre uzunluğu ve Türkiye’nin en uzun sahil kumsal şeridi ile Karadeniz’in Hawaisi olarak da adlandırılıyor. İğneada Longoz Ormanı sahip olduğu yaban hayatı ve kuş popülasyonunun yanı sıra bitki örtüsü ve endemik türlerin zenginliği ile de bir cenneti içinde barındırıyor.

Türkiye’nin 39. Milli Parkı olan ve İğneada Longoz Ormanlarında çevre düzenlemesi adı altında ihale yapılacağını öğrenmemizin hemen akabinde,  Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü Kırklareli Şube Müdürlüğü, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı için yürüyüş parkurları, peyzaj donatıları, çevre düzenlemesi, otoparklar, yollar, köprüler, göllerde iskeleler ve dubalar ve yön tabelalarının yapımı için ihalesini yaptı.

Yapılmış olan ihale ile görünen o ki otobüsler, arabalar ve diğer araçlar rahatlıkla Longoz Ormanlarına girecek. İnsan ayağı longozun doğası üzerinde hakimiyet sağlayacak. Peki ya geyikler, karacalar, su samurları, tilkiler, kokarcalar, sincaplar, porsuklar, sansarlar, kurtlar, domuzlar onlar için? Bu ihalede onlar için bir şey yok. Ak Kuyruklu Kartal, Tepeli Pelikan, Kara Ağaçkakan, Büyük Kara Balıkçın ve 350 tür kuşun konakladığı Longoz Ormanlarında otobüslerin ve otoparkların arasında mı yuva yaparak ve yaşamını sürdürecek?

Longoz Ormanının vahşi doğasının en önemli sulak bölgesi sayılan Hamam Gölü’ne insan girmesi ve hayvan otlatılması yasak sayılırken, gölün üzerine iskeleler ve dubalar yapmak demek Hamam Gölünün doğasını ranta çevirmenin kapısını aralamak olacaktır. Bunun arakasında yap işlet devret müteahhitlik modeli ile rant çıkacağı bilinmektedir. Hazırlan gelişim planında yer alan işletme modeli zaten bunu anlatıyor.

Longoz Ormanlarının sahip olduğu biyolojik çeşitliliğinde bitki yaşamını ve endemik türlerin zenginliğinin korunması için hayvan otlatma yasağı varken, insan istilasına sebep olacak olan bir anlayışla yaklaşım göstermek tamda dünyayı saran koronavirüs belasından ders çıkarmadığımızın bir kanıtıdır.

Longoz Ormanlarında yerde yatan binlerce ölü ağaçlar bulunmaktadır. Ölümsüz ağaçlar olarak bilinen bu ölü ağaçlar onlarca kuşa, yüzlerce memeliye, binlerce böceğe, milyonlarca mantara, bakteriye, likene yuva olurken virüsleri de içlerinde eritmektedir. Ölümsüz ağaçlar Longoz Ormanlarını biyolojik jeneratörleridir. Yapılan bu ihale bunların üstüne insanların çıkıp hatıra fotoğrafları çektirerek, mangal yapma ve çadır kurmalarının fırsatını meşrulaştırılacaktır.

Önceleri Tabiatı Koruma Alanı, Doğal Sit Alanı, Yaban Hayatı Koruma Sahası gibi statülere sahip olan İğneada Longoz Ormanları, daha sonra statüsü düşürülerek Milli Park olarak ilan edildi. Sulak Alanlar kategorisinde olan Longoz Ormanlarının Uluslararası Sulak Alanlar Sözleşmesine dahil edilmesi, UNESCO Kültür Mirası Listesine alınması, Biyosfer Alanı sayılması için yapılan tüm projeler için harcanan milyonlarca dolar ve euro hepsi teker teker raflara kaldırıldı.

Longoz Ormanların ekolojik yaşamını ve üstündeki devasa karbon yutak havuzunu başka bir yere mi taşıyacağız?”

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber