Trakya’nın en güzel abisi

Trakya’nın en güzel abisi
Yayınlama: 20.11.2020
A+
A-

71’inde bir delikanlı… Çocukken arkadaşlarına ısrarla söylediği “Ben büyüyünce başkan olacağım” sözünü hayatının en tecrübeli zamanında yerine getirdi. Trakya’nın ilk ve tek büyükşehir belediyesinin başına geçtiğinde 65 yaşındaydı. Az zamanda, çok ve büyük işlere imza attı ve ikinci seçiminde oyların yarısından fazlasını alarak yeniden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Evet, Kadir Albayrak’tan, Tekirdağ’ın Kadir Abi’sinden bahsediyoruz.

ZAMANLA YARIŞAN ADAM

Az sonra sohbet edecek olsanız 2424 gündür görevde olduğunu ve 1227 gün daha hizmet süresi olduğunu kendi ağzından ezbere duyarsınız. Çünkü hayatta en önem verdiği konu zamandır. Mesaisine her gün sabah 5’te başladığını onu tanıyan herkes bilir. Kadir Başkan sadece “erkenci” değil, zamanı “efektif” kullanmayı seven bir yönetici. Bir ilçeden diğerine intikal ederken şoförüne “roketle” talimatı ile hareket etmişliği çoktur.

TEKİRDAĞ RAKISININ TESCİL SAHİBİ

Kimya mühendisi olan Albayrak, Tekirdağ’ın tarihinde simge olan Tekirdağ Rakı Fabrikası’nda neredeyse her kademede görev aldıktan sonra kapanmadan önceki son 15 yılında da fabrikanın en üst düzey yöneticisi oldu. Birçok kişi bilmese de kendisi aynı zamanda Tekirdağ rakısını markalaşmasını sağlayan kişidir.
Bir şehrin sembolü olan bir içkiyi dünya markası yaptıktan sonra şehirden adeta kopartılmasına tanıklık etmek, gönlünü halen burkan bir hatıra olarak kendisini hüzünlendirir. Kim bilir belki ileride Tekirdağ’ın en büyük marka değeri olan rakı da yine kendisinin tecrübesi ve bilgeliğiyle dünya ölçeğinde hak ettiği yeri yeniden bulabilir. Bu parantezi kapatmadık sayın, daha sonra devam etmek üzere açık bırakalım.

BİR GENÇLİK AŞKI OLARAK CHP

Bu yazı aslında uzun uzadıya ele almak istediğim bir portreye giriş için bir önsöz niteliğinde olduğundan, birçok ayrıntıyı asıl serüvene saklıyorum. Dolayısıyla okumakta olduğunuz metin, Kadir Albayrak’la ilgili yazılacak olan geniş bir incelemenin fragmanı sayılabilir.
Albayrak’ı çoğumuz belediye başkanı olduktan sonraki kimliğiyle tanıdı. Oysa kendisinin şehirle daha çocukluk yıllarından beri bütünleşmiş olan bir hemşehri figürüdür. Cumhuriyet Halk Partisi de esasen Kadir Albayrak için aynı değeri taşıyor. Henüz ilk gençlik yıllarında partiye üye olmuş, CHP’nin yükünü omuzlamış, gençlik kollarından beri parti sevdalısı bir insandan söz ediyoruz. Lakin kamuda çalışmaya başladıktan sonra bu sevdayı kalbine gömüyor Kadir Albayrak.
Heyhat, sevda dediğini gömersin de öldüremezsin. Emekli olduktan sonra gençlik aşkına koşan Albayrak, iyi bir Tekirdağlı olarak CHP’nin il başkanlığını da başarıyla yapıyor. Ve ardından Trakya’nın bugüne kadarki en büyük belediye başkanlığı geliyor.

AVRUPA AVRUPA…

2005’te Moskova’daki VDNH Fuar Alanı’nda düzenlenen Moda ve Tekstil Fuarı’na o dönem yöneticiliğini yaptığım şirketi temsilen katılmıştım. Uluslararası fuarların amacının iş bağlantıları sağlamaktan ziyade, firmanızı ve ülkenizin kültürünü tanıtmak olduğunu düşünen bir yöneticilik anlayışına sahiptim. Standımıza yanaşan bir grup, sergilediğimiz bir kumaşı çok beğendi ve birkaç metre satın almak istedi. Sergimizde görev alan arkadaşlar 50 metreden az satış olmadığını dile getirdiklerinde, satışa sunduğumuz kumaşı beğenen gruba yöneldim. Kendilerine istedikleri kadar kumaşı armağan edeceğimizi söyledim.
Nazik bir teşekkür ettiler, ısrarla ücret ödemek istediklerini belirttiler. Israrını sürdüren bu kişinin dönemin Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov olduğunu sonradan öğrenecektim.
“İşte,” demiştim o zaman içimden, “kamu yönetimi etiğini böylesine içselleştirmiş belediye başkanları bizim ülkemizde de olmalı, çoğalmalı…” Kadir Albayrak’ın gündelik hayat içerisindeki insan ilişkilerine, yönetim modeline baktığımda gözümün önüne her seferinde Lujkov geliyor.
Özellikle 2019 yerel seçimleriyle birlikte CHP’de daha fazla filizlenen demokratik, insancıl ve toplumcu belediye başkanları vizyonuna bakmadan önce 2014-2019 arası Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ni ve Başkan Kadir Albayrak’ı mercek altına almak gerekiyor. Onu da önümüzdeki yazıda ele alacağız.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber