Festival tadında Keşkek Şenliği

Festival tadında Keşkek Şenliği
Yayınlama: 09.09.2019
A+
A-

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Saray Belediyesi ve Küçükyoncalı Mahalle Muhtarlığının işbirliğinde düzenlenen 3. Keşkek Şenliği, Küçükyoncalı’ da Cumartesi günü gerçekleşti. Küçükyoncalı’nın unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çıkrancık oyunu, yöresel ürünlerin sergilendiği stantlar, halk oyunu gösterileri ve Grup Kuvars konseriyle Keşkek Şenliği adeta festivale dönüştü. El emeği göz nuru ürünlerin sergilendiği, geleneksel lezzetlerin tadıldığı stantlar büyük ilgi görürken, 5 bin kişilik keşkek vatandaşlara ikram edildi. Şenliğin çağdaşlıkla gelenekselliği buluşturduğunu dile getiren Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, “Buradaki birliktelik, dayanışma ve coşku bize neler yapabileceğimizi gösteriyor” dedi.
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Saray Belediyesi ve Küçükyoncalı Mahalle Muhtarlığının organizasyonu, Küçükyoncalılı kadınların da büyük emeği ile düzenlenen ve geleneksel hale gelen Küçükyoncalı Keşkek Şenliği’nin üçüncüsü gerçekleşti.
KATILIM YOĞUN OLDU
Küçükyoncalı Mahallesi Muhtarlığı bahçesinde gerçekleşen 3. Keşkek Şenliğine CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz, Saray Belediye Başkan Yardımcıları Birdal Gökdağ, Fuat Ünal ve Ahmet Tınaz, Ak Parti Saray İlçe Başkanı Samet Derviş, CHP Saray İlçe Başkanı Akın Aytaç, İyi Parti Saray İlçe Başkanı Abdullah Ataman, Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri, Saray Belediye Meclis Üyeleri, STK temsilcileri, Mahalle Muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
5 BİN KİŞİLİK KEŞKEK DAĞITILDI
Saat 13.00’de başlayan şenlikte unutulmaya yüz tutmuş geleneksek çıkrancık oyunu izleyenlere keyifli anlar yaşattı. El emeği göz emeği nuru ürünlerin sergilendiği, geleneksel lezzetlerin satıldığı stantlar yoğun ilgi görürken, 5 bin kişilik keşkek vatandaşlara dağıtıldı. Geleneksel lezzet keşkeğe yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, keşkek stantları önünde kuyruk oluşturdu. Şenliğe katılan çocuklar şenlik alanına kurulan oyun grubunda gün boyu gönüllerince eğlendi.
GÜNDÜZ: “GELENEĞİMİZİ GELECEĞE TAŞIYORUZ”
Şenliğin açılış konuşmasını yapan Küçükyoncalı Mahalle Muhtarı İrfan Gündüz Keşkek Şenliği ile geleneklerini geleceğe taşıdıklarını ve Küçükyoncalı’nın tanıtımını yaptıklarını dile getirerek, şenliğe destek olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine, Saray Belediyesine ve mahalle halkına teşekkür etti.
ERKİŞ: “BURADAKİ BİRLİKTELİK BİZE NELER YAPABİLECEĞİMİZİ GÖSTERİYOR”
Muhtar Gündüz’ün ardından Keşkek Şenliğine katılan binlerce kişiye hitap eden Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, şunları ifade etti:
3. Geleneksel Keşkek Şenliğimiz 2 bin nüfuslu mahallemizin sınırları aştığını memnuniyetle gözlemliyoruz. Kadir Başkanımıza ‘Şenliğimize 4 bin 700 kişi gelecek siz de mutlaka uğramalısınız’ demiştim ama görüyorum ki şuanda 5 bin kişiyi geçmiş durumdayız. Bugün çağdaşlıkla gelenekselliğin buluşmasının çok anlamlı bir günü yaşıyoruz. Bugün buradaki birliktelik, dayanışma ve coşku bize neler yapabileceğimizi gösteriyor. Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Muhtarımıza, Belediyemizin Kültür İşleri Müdürlüğüne müteşekkirim. Ama bilhassa bu projeyi 3 yıl önce buradaki Kaniye, Zekiye ve Gülten hanımlarla başlatan, Küçükyoncalı’nın neler yapabileceğini ulusal basına varana değin gösteren Esra Alkan Selimoğlu’na teşekkür ediyorum. Şenliğimiz hayırlı olsun diyor, saygılarımı sunuyorum.”
YÜCEER: “DÜNYA YAŞANABİLİR BİR YER OLACAKSA KADINLARIN ELİYLE OLACAKTIR”
Küçükyoncalı Keşkek Şenliğine daha önce katılamamış olmanın üzüntüsünü yaşadığını dile getiren Candan Yüceer, şöyle konuştu:
“Geleneksel lezzetlerimizin yaşatılması, kültürel değerlerimizin korunması adına Keşkek Şenliğimizi çok anlamlı buluyorum. Burada bugün alın teri, kadının alın teri var. Bu dünya gerçekten yaşanabilir bir yer olacaksa kadınların eliyle olacaktır. Bugün burada bu gerçeği bir kez daha görüyorum. Burada dayanışmanın güzelliğinin yanı sıra üretim de var. Burada mahallemizin, Sarayımızın ve Tekirdağımızın tanıtımını yapıyorsunuz. Bugün burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Emeği geçen her kişiye gönülden teşekkür ediyorum”
“KADINLARA ÖNERİM HAYALLERİNİZİN PEŞİNİZDEN KOŞUN”
Şenlikte sıra dışı okur, kadın girişimci ve ekoturizmci Bedriye Berber Engin Küçükyoncalılarla buluştu. Kadınlardan büyük ilgi gören Engin, yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Benim bütün hayatım kitaplar ekseninde döndü. Hiç televizyon izlemedim. Televizyonun kumandasını kullanmayı bile bilmem. Hiç dizim olmadı. Ama hiç eksikliğini hissettim. Dizilerin kadınların hayatında tuzak olduğunu düşünüyorum. 17 sene sadece kitap okuyabilmek için küçükbaş hayvanlara baktım. Bugün ekoturizm yapıyorum. Ama o günleri özlüyorum. Hayvanlarımla daha mutluydum, insan ilişkileri çok zormuş onu öğrendim. Köyümden hiç çıkmadan kitapların bana açtığı pencere ile bütün dünyayı izledim. Milletvekilimize katılıyorum, bu ülkeyi düzlüğe kadınlar çıkaracak. Onun için inadına kadın inadına üretim diyorum. Asıl amacım turizm. Bunu da kitaplardan öğrendiğim ekoturizm ile yapmaya çalışıyorum. Bir kadının önündeki en büyük engel ‘etraf ne der’ duvarıdır. İlk önce bu duvarı aştım. Mutlu kadınlar için yola çıktım. Bir kadın nasıl mutlu olur? Ürettiğini satarak mutlu olur. Şuanda köyümüzde kadınlar çok mutlu. Ekoturizme ufak çadırlarımızla başladık. Sonra evlerimizi bu işe açmaya başladık. Şuanda 60 kişiyi ağırlayabilecek imkanımız var. Sadece ülkemizden değil Avrupanın farklı ülkelerinden ekoturizm için köyümüze konuklar geliyor. Şuanda hem eğleniyoruz hem de para kazanıyoruz. Kadınlara önerim ufakta olsa hayallerinizin peşinizden koşun. Farkımız ise okumak olsun. Okumadan dünyaya meydan okunmuyor.”
Bedriye Berber Engin’e konuşmasının ardından Milletvekili Candan Yüceer tarafından plaket ve çiçek takdim edildi. Engin şenlikte kurulan stantta Küçükyoncalılı kadınlarla bir araya gelerek hem sohbet etti hem de kitaplarını imzaladı.
GRUP KUVARS UNUTULMAZ BİR AKŞAM YAŞATTI
Saray Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile devam eden şenlikte son olarak Grup Kuvars sahne aldı. Grup Kuvars seslendirdiği birbirinden güzel şarkı ve türkülerle şenliğe katılan binlerce kişiye unutulmaz bir akşam yaşattı.

 

Saray Haber