Fevzi Çoban yazdı: Esnaf ve Sanatkarlara Kredi

Fevzi Çoban yazdı: Esnaf ve Sanatkarlara Kredi
Yayınlama: 14.01.2019
A+
A-

Esnaf ve sanatkarlara Halkbank tarafından 2019 yılında kullandırılacak kredilerde faiz oranı yüzde 50 indirimli olacak. Resmî Gazete’nin 10.01.2019 tarihli ve 302 sayılı Cumhurbaşkanı kararı eki 11.01.2019 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü girdi.  Buna göre Esnaf ve sanatkârların finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanmak amacıyla, KOSGEB tarafından projeleri onaylanan genç girişimci esnaf ve sanatkarlara da 100,000 TL’ye kadar sıfır faizli kredi verilecek.
Esnaf Kefalet Kredisi 2019 yılında da devam ediyor. İşletmeler için 200.000.- TL ye kadar destek kredisi verilmeye başlandı. Bu kredileri 60 aya varan taksitlerle de ödemek mümkün. Yeni iş yeri veya iş yerine taşıt almak isteyen esnaf ve sanatkarlar için 500.000.- TL ye kadar destek kredisi kullanabilirsiniz. Bu içerikte sizlere 2019 yılında esnaf kredisi nasıl alınır? Şartları nelerdir? Kimlere veriliyor? Hangi esnaflar yararlanabilecek? Güncel Faiz oranları ne kadar? Hangi belgeler ve evraklar gerekiyor? Nereye ve kime başvuru yapılacak gibi sorulara cevap bulacağız.
2019 yılında 350.000 esnafımıza 22 milyar lira tutarında kredi kullandırılacak.

Bu krediler.

  • 01 2019 Ocak Ayı
  • 02 2019 Şubat Ayı
  • 03 2019 Mart Ayı

İçerisinde toplamda 10 milyar lira tutarında ödeme yapılacak. Geri kalan 12 Milyar tutar ise 2019 yılı Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım ve Aralık ayları içerisinde esnaflarımıza ödenerek, her iki dönem toplandığında 22 milyar lira ödeme yapılmış olacak.
Esnaf Kredisi Kimlere Verilecek?
Bankanın 2 farklı kredi paketi mevcut. Bunlardan bir tanesi FAİZSİZ iken, diğer düşük FAİZLİ olacaktır. Kredilere 3 farklı şekilde başvuru yapmak mümkün.

İşletme sermayesi vadesi en fazla 5 yıl,

– Taşıt edindirme kredi vadesi en uzun 7 yıl

– İşyeri edindirme kredilerinin vadeleri ise maksimum 10 yıla kadardır.

Kredi vade süresi 1 yıla kadar ise yıllık %4, aylık 4/12 = 0,33,34 lira

Kredi vade süresi 1 yıldan uzun ise senelik %5 aylık 5/12 = 41,67 lira
Esnaf Kefalet İşletme Kredisi ve Şartları
Kredinin vadesi 1 ile 60 ay arasında olup, faiz oranları ise 1 yıllık vadede yıllık %4, 1 yıldan 5 yıla kadar olan vadede ise yıllık %5 oranlarında verilmektedir. Bir esnafa 2019 yılında gerekli şartları taşıması halinde en fazla 200 bin lira işletme kredisi verilebilir.

Örneğin 100 bin TL krediyi 4 yıl vadeli olarak çekerseniz, ödemeniz gereken faiz oranı %5 olduğundan (yıllık) aylık geri ödeme tutarınızı hesaplayalım.

Toplamda %20 oranında faiz ödemesi yapmanız gerekecek.

100 bin * %20 = 20 bin TL

100.000 + 20.000 = 120.000 TL

120.000 / 48 ay = 2.500 TL aylık geri ödemesi olacaktır.
Esnafa Özel İskonto Kredisi Hesaplama
Esnafa özel iskonto kredisi denildiği zaman bu kredi türünü direk indirimli kredi olarak düşünebiliriz çünkü İskonto kelime anlamıyla İNDİRİM anlamına gelmektedir. Fakat düşündüğümüz gibi indirimli kredi değil daha az vade ile daha küçük rakamlarda çekilebilecek olan bir kredi türüdür. Limiti her ne kadar diğer krediler gibi olsa da, kullanım alanı daha çok 10.000 ila 20.000 lira civarlarındadır. Ayrıca küçük ihtiyaca yönelik olması nedeniyle en fazla 9 ay süre ile vadelendirilebilmektedir.
Bu kredi türü ile diğer kredi türleri karşılaştırılmış olduğunda aralarındaki tek farkın diğer finansal desteklerden daha kısa sürede ve daha kısa vadeli olmasıdır. 10 bin TL krediyi 8 ay vade ile kullandığınızda aylık 1250 TL taksit ödemesi yaparsınız. Tabi kredilerin mevcut faiz oranlarını da hesaplamak gerekmekte.
Aylık Eşit Taksitte İşletme Kredisi Hesabı
Bu kredi paketi aylık taksitle işletme kredisi paketinin işletme kredisinin sunmuş olduğu veya iskonto kredisinin sunmuş olduğu kredi paketlerinden farklı olarak vade süresinin 24 aya kadar sınırlandırılmış olmasıdır. Aylık eşit taksitle işletme kredisi 24 ay ile sınırlamıştır.
Örneğin ilk aylarda taksit ödemelerimiz yüksek tutarlarda olurken, ödeme yıl sonuna doğru azaldığından taksit tutarı da azalacaktır. Ya da ilk aylarda düşük taksit ödeme seçeneğini seçerseniz yıl sonunda taksit miktarlarınız artar. Ancak bu işletme kredisinde taksit miktarları her ay eşit ödenmektedir. Yani krediyi çekerken size bir faiz oranı sunulur. Bu faiz oranı aylara bölünerek aylık taksit hesaplanır. 12 aylık ya da 24 aylık vadeler ile kredi çekebilirsiniz.
Esnaf Kefalet Tesis Kredisi
Esnaf kefalet tesis kredisinin amacı üyelerin yeni iş yerleri için tesisat ve makine alımları ile diğer giderler için finansmana ihtiyaç duyan ve kredi temin etmek amacıyla başvuruda bulunan esnaflara özel verilmesidir. Tabi yine bu kredide diğerleri gibi genel esnaf ihtiyaçları içinde kullanabilmektedir. Kredi 200.000 TL. limitlidir. Bu limit geçmiş olduğumuz yıl 150.000 Lira iken bu yıl yapılan yeni düzenlemeler neticesinde 200.000 Türk Lirasına çıkarılmıştır.
Krediden faydalanabilmek için Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Koop. ortak olmak gerekmektedir.
Örneğin; 200 bin TL kredinizi 5 yıl vadeli olarak çekmiş olun. Size sunulan faiz oranını da ekleyin. 5 yıl vadeden 12*5= 60 ay vade olmuş oluyor. 200.000/60= 3,333 bin TL aylık ödeme yapmanız gerekiyor.
Otobüs, Kamyon, Taksi Satın Alma Kredisi
Şoför ve nakliyeci esnafımıza özel otobüs, kamyon, taksi satın alma kredisi verilerek araç almaları için finansman sağlanmaktadır. Bir nevi taşıt kredisi veren bankaların otomobil ve araç kredileri gibidir. Desteğin asıl amacı sıfır kilometre araçlar içindir ancak bazı araçlarda istisna olarak ikinci ele de destek verilmektedir. Minibüs, otomobil ve kamyonlar için 3 yaşına kadar, otobüsler içinse 5 yıla kadar 2. el taşıt kredisi verilebilmektedir.
Kredi Halkbank tarafından ödenir ve satın alınan araca rehin konur. Ayrıca aracın kasko sigortası da Halkbank tarafından yapılır. Kredi ödeme süresince bu sigorta mecburi olarak devam eder. Limit 60 ay vadeli 500 bin lira çıkarıldı. Bu kredi başvurusunda bulunabilmek için de ilgili esnaf odasına kayıtlı olmak gerekiyor.
Esnaf Sanatkâr İstihdam Destekleme Kredisi
Esnaflarımız için ekonomide istihdam sağlamalarını teşvik etmek amacıyla 2019 yılında verilmekte olan ve 2019-2020 yıllarında da verilecek olan kredi desteğidir. Yüksek limitlerde çekebilmek için üye kefil gerekebilir. İstihdam kredisinin ilk 12 ayı (1 yıl) ödemesiz olup, toplamda 3 yıllık ödeme süresine sahiptir. İstihdam Destekleme Finansmanı; Esnaf İstihdam Kredisi ile bilirkişiler tarafından raporla tespiti yapılacak olan işyeri için gerekli 2. el makine ve teçhizat alımları içinde kullanılabilmektedir.  İstihdam kredisinde esas olan ülke ekonomisine katkı sağlamaktır. Kredinin üst limiti 150 bin TL’ dir. 1 yılı ödemesiz olduğu için 2 yıl vadeli demek daha doğru olacaktır. Araç, gereç ve teçhizat alımlarında kullanılabilecek olan bu krediden faydalanabilirsiniz.
Kamyonet ve Servis Araçları için Verilen 2019 yılı Kefalet Kredisi
Şehir içinde nakliyecilik yapan ve okul servisi çeken esnafımız için, 3 yıl vadeli olarak verilmekte olan bir kredidir. Şartlarından bahsetmemiz gerekirse;

  • Servis yenileyen ve kamyon alacaklar için kredi hesaplaması
  • Şehir içi taşımacılık yapan veya okul servisi işi yapıyor olmanız,
  • Kullandığınız aracın en az 10 yaşında olması,
  • 2 kooperatif üyesi kefil getirmeniz,gerekmektedir.
    Aracın kaskosu Banka tarafından yapılır,
    Kredi araç satın alındığında kesilen faturaya binaen otomotiv firmasına ödenmekte olup, kredinin üst limiti 150 bin TL’dir.
    2.el araç alımlarına da imkân tanımaktadır.
    İhracat Destekleri
    Üretim sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin yurt dışına ürün göndermeleri, ihtiyaçlarını karşılamaları ve dış ticarete yönelik finans ihtiyaçlarını karşılamaları amacıyla esnaf kefalet ihracat kredileri verilmektedir.
    Kooperatif ihracat kredisi; Kefalet üyesi olan üreticiler, 12 ay geri ödemesiz ve toplamda 4 sene vadeli 150 bin lira limitli dış ticaret ihracat kefalet kredisinden 2019 yılı içerisinde faydalanabilirler.
    Araç Tamirat Desteği
    Esnaf ve Sanatkarlarımızdan şoförlük mesleğini icra edenlere araçlarının tadilat ve bakımları için sağlanmakta olan kredi desteğidir.
    Örneğin bakkal dükkânı işleten ve kooperatif üyesi olan Mehmet bey işyerine mal alımında kullandığı pikap ve kamyoneti için bu krediden faydalanamaz.
    Esnaf Kefalet için Gerekli Evraklar
  • İşyerine Ait Vergi Levhası (Aslı ve Fotokopisi)
  • BAĞ-KUR veya SGK Sigorta belgeleri fotokopileri
  • Muhasebeden alınacak son dönem işyeri hesap özeti
  • Esnaf sicil belgelerinin fotokopi ve asılları
  • Şoförler için araç ruhsatı ve fotokopisi
  • Ortaklık beyannameleri (kooperatiften alınabilir)
  • Nüfus Müdürlüğünden İkametgâh Belgeleri
  • Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • Oda faaliyet belgeniz (odalardan alınabilir)
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş 4 adet fotoğraf
  • İşyeri Ortakları mevcut ise Ortaklık evrakları (Kefalet Kooperatifinden Temin Edilebilir)
    Esnaf Kefalet 500 bin lira Esnaf Kredisi
    Esnaf İşyeri Satın Alma Kredisi: 500 bin lira limitli olarak 120 ay vadeli veriliyor.
    Esnaf Ticari Taşıt Kredisi; 500 bin lira limitli 60 ay vadeli olarak veriliyor.
    Eğer 4 yıl vade ile 2019, 2020, 2021, 2022 yıllarında ödemek üzere 500.000 TL. kredi çekerseniz hesaplama işlemi şöyle olacaktır;
    Ödeme aralığı: 3 ayda bir ödenecek.
    Faiz oranı: Senelik %6 Aylık %0,5
    Risk sermaye oranı; Yüzde 1
    Tüm masraflar: Kredinin %2’si,
    Kefalet hisse payı: Yüzde 1,
    Ödenecek taksit adedi: 16,
    Aylık ödeme tutarı; 31.250 TL’dir.
    Sonuç olarak, seçimi kaybetme paniği ile seçim yatırımı olarak düşünülen bu tür sürekli af, erteleme, faizlerin belirli bir kesim için düşürülmesi borcuna sadık kişiler üzerinde olumsuz bir etki yaratmakta ve özellikle ileriki yıllarda nasılsa af çıkar beklentisi ile borçlarını ve vergilerini ödememe gibi bir eğilim ve etki yaratmaktadır.
    Seçim öncesi iyi, normal, harika gibi görünen bu tür uygulamaların, 31 Mart seçiminden sonra bütçe krizini derinleştirecek ve halkın sırtına vergi artışı, zam ve hayat pahalılığı şeklinde yük getireceği kaçınılmaz bir gerçektir.

Kaynak: __________________________________

  1. 01.2018 Tarihli Resmi Gazete
  2. https://www.esnafkredi.net/esnaf-kefalet-kredi-cesitleri-ve-sartlari/
  3. https://www.kosgebkredisi.com/halkbank-esnaf-kredisi/
  4. http://teskomb.org.tr/

 

Saray Haber