Gaziler Günü törenle kutlandı

Gaziler Günü törenle kutlandı
Yayınlama: 19.09.2018
A+
A-


Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e 1921 yılında ‘Gazilik ve Mareşallik’ Unvanının verildiği gün olan 19 Eylül Gaziler Günü tüm yurtta olduğu gibi Saray’da da törenle kutlandı.

KİMLER KATILDI?
Ulu Önder Atatürk’e TBMM tarafından mareşal rütbesi ve gazi unvanı verilişinin yıldönümünü olan 19 Eylül Gaziler Günü, Saray’da törenle kutlandı. Atatürk Alanı’nda yapılan törene Saray Kaymakamı Adnan Tezcan, Saray Garnizon Komutanı Tank. Albay Fatih Solmazlar, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Saray Belediye Başkan Yardımcısı Dilaver Perçin,  Ak Parti Saray İlçe Başkanı Hakan Özgül, CHP Saray İlçe Başkanı Akın Aytaç, MHP İlçe Başkanı Lütfü Mercan, Saray İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Emrah Kaya, Saray İlçe Emniyet Müdür V. Murat Sevgi, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Saray Temsilcisi Abdürrahim Yorulmaz, Saray İlçe Milli Eğitim Müdürü Reşat Uçak, Muharip Gaziler, Kaymakamlık daire amirleri, STK temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
ATA’YA ÇELENK SUNULDU
Saray İlçe Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği çelenklerinin Atatürk Anıtına sunumuyla başlayan tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşma Yüzbaşı Oğuz Yazıcı tarafından yapıldı.
“MUHAREBENİN EN BÜYÜK RÜTBESİ ŞEHİTLİKTİR”
Protokolü selamlayarak konuşmasına başlayan Yüzbaşı Oğuz Yazıcı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün her karışı şehit kanıyla sulanmış mukaddes vatan topraklarının savunulması uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alarak Gazilik onuruna erişen kahramanların kıvanç gününü kutlamanın derin heyecanı içindeyiz. Bugün aynı zamanda sergilediği üstün komutanlık dehası, cesaret ve kahramanlığın kadirşinas milletimizce takdir edilişinin bir nişanesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Gazilik unvanı ve Mareşal rütbesi verildiği günün de yıldönümüdür.
Muharebenin en büyük rütbesi şehitliktir. Vatan ve vazife uğruna seve seve ölüme giden aziz ulusumuzun şehadet şerbetini içemeyen evlatları hak ettikleri Gazilik unvanını büyük bir gururla taşımaktadır. Gazilik Türk vatanseverliğinin, Türk kahramanlığının, Türk fedakarlığının yaşayan destanı, gazi ise bu destanı yazan kahramanın adıdır. Ulu Önder Atatürk de Gazi unvanı ile anılmaktan büyük bir gurur ve şeref duyduğunu şu sözlerle ifade etmiştir:
‘Kahraman Türk ordusu, sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine delalet eden bu unvan ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım.’
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendisine verilen yeni rütbe ve unvanı vesilesiyle Türk ordusuna ithafen yayımladığı bildiride Büyük Millet Meclisi’nin hakkımda yeni bir rütbe ve gazi unvanı ile tecelli eden iltifatları doğrudan doğruya sizindir. Milletin verdiği rütbe ile yükselen ordudur. Sizin kahramanlığınızla sizin gösterdiğiniz nihayetsiz fedakarlıklar pahasına kazanılan bu büyük muzafferiyetin millet tarafından takdirini gösteren bu rütbe ve unvanı ancak size mal ederek tüm askerlik hayatımın en büyük iftihar sermayesi olarak taşıyacağım’ ifadeleriyle muzaffer ve gazi Türk ordusunu yüceltmiş ve bu unvanın bizim kültürümüzde taşıdığı müstesna değeri veciz bir şekilde ortaya koymuştur.
“TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ, SİZLERE OLAN VEFA BORCUNU HİÇBİR ZAMAN UNUTMAYACAKTIR”
Ulusumuzu birbirine bağlayan değerlerin başında tarih sayfalarına altın harflerle yazılan kahramanlıklar, toprak, bayrak ve vatan uğruna verilen canlar gelmektedir. Ülkemizin bugün ulaştığı seviye Kurtuluş Savaşı olmak üzere Kore’de, Kıbrıs’ta teröristle mücadele harekâtında 15 Temmuz Hain Darbe girişiminde, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarında, Cerablus’ta, El-Bab’ta ve Afrin’de hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimiz ve gazilerimizin eseridir.
Dünyanın en hassas bölgelerinden birinde yer alan ülkemiz, bölgede bir istikrar unsuru ve uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak birlik ve beraberliğini bütün tehditlere rağmen sürdürebiliyor ve bu güzel topraklarda bağımsız, şerefiyle yaşayabiliyorsa bunu aziz şehitlerimize ve siz gazilerimize borçludur. Vefa duygusu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sahip olduğu değişmez değerlerin merkezinde yer almaktadır. Bu bilinçle şundan emin olunuz ki, sahip olduğumuz en önemli değerlerimiz olan birlik ve beraberliğimizin yaşayan sembolleri olarak daima gönlümüzde yaşayacaksınız. Yüce Türk Ulusu ve onun gözbebeği Türk Silahlı Kuvvetleri, sizlere olan vefa borcunu hiçbir zaman unutmayacaktır. Kahraman gazilerimiz, yüce milletimizin asaletinin bir göstergesi olarak büyük bir vakar örneği sergiliyorsunuz. Kayıplarınız karşısında gösterdiğiniz sabır ve metanetin kaynağının gönüllerinizde yaşattığınız vatan, millet ve bayrak sevgisi olduğunu çok iyi biliyoruz. Sergilediğiniz kahramanlık, cesaret ve fedakârlıklarla bizlere her zaman güç ve ilham kaynağı olmaktasınız. Sizler için yapılan hiçbir şey bu eşsiz hizmetlerinizin ve fedakarlıklarınızın bir karşılığı veya bedeli olamaz.
“BÖLÜNMEZ BÜTÜNLÜĞÜMÜZE VE MİLLİ BİRLİĞİMİZE KAST EDENLERİN KİRLİ EMELLERİ ASLA GERÇEKLEŞMEYECEKTİR”
‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır’ diyerek bu toprakları vatanlaştıran Atalarımızın emanetine sahip çıkmak için ölürsek şehit, kalırsak gazi oluruz’ düşüncesiyle her türlü düşmana karşı kahramanca mücadele veren Türk askeri ve taşıdığı bu yüce ruh var olduğu müddetçe, bölünmez bütünlüğümüze ve milli birliğimize kast edenlerin kirli emelleri asla gerçekleşmeyecektir. Bağrından böylesi kahramanlar çıkaran bu milletin bir ferdi ve onun şanlı ordusu TSK’nın mensupları olarak sizlerle gurur duyuyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle bu kutsal topraklar üzerinde bağımsız ve şerefle yaşamımızı siz kahraman gazilerimize borçlu olduğumuzun bilincinde olarak başta Ebedi Komutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize, gazilerimizin muhterem anne ve babalarına, saygıdeğer eşlerine, sevgili evlatlarına ve her zaman desteğinden güç aldığımız yüce milletimize şükran ve saygılarımızı sunuyoruz.”
“BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLUYORUZ”
Törende Gaziler adına konuşmasını yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Saray Temsilcisi Abdürrahim Yorulmaz şöyle konuştu:
“Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasını müteakip Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 19 Eylül 1921 günü 153 sayılı kanunla Mareşallik ve Gazilik Unvanı verilmesinin 97.yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutluyoruz. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin yanı sıra Kore Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varoluş mücadelesinde ve iç güvenlik harekâtı sonucunda kazanılan onurlandığımız gündür. Gaziler Günü, canlarını bu aziz ulusa adayan tüm gazilere kutlu olsun. Bizi bu mutlu günde onurlandıran herkese şükranlarımı sunarım.
“ŞEHİT NURLANMIŞ, GAZİ ONURLANMIŞ ASKERDİR”
Dün olduğu gibi bugün de aynı inançla bu aziz vatanın birliği ve bölünmezliğine ve ulusal değerlerine, saldırılara karşı her zaman kanımızı akıtmaya canımızı feda etmeye hazırız. Bizim için vatan savunmasında şehit ve gazi olmak kadar güzel bir kavram olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir. Gazilerin devlet ve millet nezdindeki en büyük önemi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Eylül 1921’de TBMM tarafından ‘Gazilik’ Unvanı tescil edilmesi üzerine söylediği ifadelerde yer almaktadır. ‘Kahraman Türk ordusu sizin kahramanlığınızla kazanılan büyük zaferin millet tarafından takdimine dalalet eden bu unvan ve rütbeyi ancak size izafe ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftiharı olarak taşıyacağım. Milli bağımsızlığımızı, vatanın milleti ile bölünmez bütünlüğünü muhafaza etmek maksadıyla vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir.’
“GAZİLERİMİZE SAYGILI OLMAK MİLLETİMİZİN TARİHİNE VE MAZİSİNE BAĞLILIĞIN İFADESİDİR”
Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden mahlûl veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığın bir ifadesidir. Gazi Atatürk’ün bu sözleri gazilerimizin tescil edilmiş en büyük gurur ve teminatıdır. Aynı zamanda Atatürk’ün vasiyeti olarak kabul edilmelidir. Bugün de bizlerle beraber olarak mutluluğumuzu paylaşan sizlere tüm gaziler adına teşekkür ederim. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere, bu vatan için toprağa düşen tüm şehitlerimizin ve ebediyete intikal eden gazilerimizin manevi huzurlarında saygıyla eğilir, kahraman gazilerimize sevgi ve şükranlarımı sunarım.”
KAYMAKAM TEZCAN’DAN GAZİLER DERNEĞİNE ZİYARET
Yapılan konuşmalarla Gaziler Günü kutlaması sona ererken, saat 11.30’da Saray Kaymakamı Adnan Tezcan, Garnizon Komutanı Tank. Albay Fatih Solmazlar, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban Saray Muharip Gaziler Derneği’ni ziyaret etti. Muharip Gaziler Derneği Başkanı Abdürrahim Yorulmaz ile sohbet eden Kaymakam Tezcan, Gaziler Günü’nü kutladı. Ziyarette yer alan Saray Müftüsü Abdullah Eroğlu Kur’an-ı Kerim’den sureler okuyarak ebediyete intikal etmiş gaziler ve şehitler için dua etti.

 

 

 

Saray Haber