Hıdrellez Şenlikleri Pazar günü

Hıdrellez Şenlikleri Pazar günü
Yayınlama: 05.05.2016
A+
A-

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Saray Belediyesi ve Çukuryurt Mahallesi Muhtarlığı tarafından düzenlenen geleneksel Hıdrellez Şenliği 8 Mayıs 2016 Pazar günü gerçekleştirilecek.
hidrellez12Çukuryurt Halkının her yıl büyük bir coşkuyla kutladığı Hıdrellez, 96. Yılında Saray Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin desteği gerçekleştirilecek.
BOLLUK VE BEREKETİN SİMGESİ
Bolluk ve bereketin simgesi, baharın müjdecisi olan Hıdrellez Şenlikleri bu pazar günü saat 12.00’de Çukuryurt Mahallesi’nde başlayacak. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Saray Belediyesi’nin desteği ile yapılacak Hıdrellez Şenliği’nde şarkıcı Seda Çakmak’ta sahne alacak. Sadece 12 Eylül 1980 darbesi sonrası birkaç yıl yapılamayan şenlik, Çukuryurt Mahallesi sakinleri için büyük önem taşıyor.
HIDIRELLEZİN KÖKENİ
Hıdrellez ya da Hıdırellez, Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Hıdrellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.
HIDIRELLEZ TEK BİR KÜLTÜRE AİT DEĞİL
Hızır ve Hıdrellezin kökeni hakkında çeşitli fikirler ortaya atılmıştır. Bunlardan bazıları Hıdırellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu yolundadır. Hıdrellez Bayramı’nı ve Hızır düşünüşünü tek bir kültüre mal etmek olanaksızdır. İlk çağlardan itibaren Mezopotamya, Anadolu, İran, Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir.

Haber: Kübra Yavuz

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber