Kadın kooperatiflerinin ilk adımı atıldı

Kadın kooperatiflerinin ilk adımı atıldı
Yayınlama: 17.02.2020
A+
A-

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Saray Belediyesi ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı işbirliğinde Perşembe günü Saray Belediyesi Konferans Salonu’nda kadın kooperatifleri hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Saray Belediyesi ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı işbirliğinde Perşembe günü saat 13.00’da Saray Belediyesi Konferans Salonu’nda kooperatifleşme süreci hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
“KADININ İÇİNDE OLMADIĞI HAREKET BAŞARIYA ULAŞAMAZ”
Toplantının açılış konuşması yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan şunları ifade etti:
“Bizim hareketimizin adı kooperatifçilik, kadın kooperatifçiliği. Buna ihtiyaç duymamızın nedeni tüm dünyada yaşanan hızla değişim ve dönüşüm. Alışkanlıklarımız, davranışlarımız, ihtiyaçlarımız, uğraşılarımız, beğenilerimiz her şey değişiyor. Bu değişikliğin temelinde yatan da ekonomi, tüm değişimler ekonomik temelli. İhtiyaçlarımız, çeşitlerimiz çoğalıyor gelirlerimiz aynı oranda o ihtiyaca cevap verecek şekilde artmıyor. Dolayısıyla biz insanlar olarak bir arayış içerisine giriyoruz. Bu da bir dayanışma, bir birlikte olma isteği. Belli kişiler tarafından daha az sayıda insanlar muhatap oluyoruz. Ürettiğimizi satarken ise yine dar. Oysa biz bir yığın insana aynı şeyleri yapıyoruz farklı farklı. Dolayısıyla biz elimizde mamul haline getirdiğimiz ürünlerimizi bir dayanışma içerisinde yapma düşüncesindeyiz. Kooperatifte ortak iş yapma anlamına gelen bir sözcük. Kadının içinde olmadığı bir hareket, kesinlikle başarıya ulaşamaz. Önce kadın isteyecek, kadın içselleştirecek, kadın kendi gücünü farkında olacak ve bunu harekete geçirecek. Türkiye’nin her alanda kurtuluşu kadınlara bağlı, buna inanın. Kadınlar yaşamın her alanında varlar, öndedirler en azından yan yanadırlar. Biz bu işi yapıyoruz, son aşamasında da gelin birlikte olalım. Saray ilçesi özelinde bir hareket başlatalım.”
“KOOPERATİFLER YILDA 20 BİN KADINA ULAŞIYOR”
Kadın kooperatiflerinin kuruluş süreci ile ilgili bilgiler veren Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı İletişim Sorumlusu Gökçe Yanık şunları ifade etti: “ 2001 yılında Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı(KEDV) İstanbul, Marmara Deprem Bölgesi, Diyarbakır ve Mardin’de birlikte çalıştığı kadın grupları yoksul kadınların ihtiyaç odaklı örgütlenmesi için model geliştirmek üzere çalışma başlattı. Bu çalışma sonucunda yerel kadın gruplarının örgütlenmesi için uygun yasal yapı olarak kooperatif belirlendi. İlk kadın kooperatifi 2001’de kuruldu. Bugüne kadar 200’e yakın kadın kooperatifi kuruldu. Bu kooperatifler yılda 20 bin kadına ulaşıyor.
KADIN KOOPERATİFLERİ NELER YAPIYOR?
Erken çocukluk eğitimi anneler, engelli çocuk anneleri açtıkları merkezlerle oyun odası, oyuncak kütüphanesi, yuva, rehabilitasyon gibi hizmetler veriyorlar. Ekonomik girişimlerde bulunuyor(unlu  mamul, dokuma, sabun, catering, pansiyon) ya da kadınların ekonomik hayata bir türlü katılımlarını teşvik ediyorlar.  Fuarlara katılım, mevcut eğitim ve finans olanaklarıyla buluşturma, yerel istihdam imkanları hakkında bilgilendirme)

Destek grupları şiddet, çocuk eğitimi ve tasarruf grupları oluşturuyor ve kadınların ihtiyaçlarına göre eğitim veriyorlar. Mahallelerde bilgi toplama ve paylaşma işlevi görerek, mahalle toplantıları ve ev ziyaretleri ile yoksulluk, engelli tespiti ya da diğer ortak sorunlar konusunda ihtiyaçla yerel yönetim arasında köprü kuruyorlar. Dezavantajlı grupların, son yıllarda ise mülteci kadınları ekonomik ve sosyal entegrasyonuna yönelik işlev üstleniyorlar.”
“KOOPERATİFTE EMEK ÜZERİNDEN KAR PAYLAŞILIR”
Kooperatifin ortaklaşa iş yapabilmek olduğunu belirten Kadın Emeği Değerlendirme Vakfı İletişim Sorumlusu Gökçe Yanık, kooperatifte kalkınmanın önemli olduğunu ifade etti. Kooperatifte eşitlikçi bir sistemin olduğunu kaydeden Yanık, “En az 7 kişiyle kurulur. Tip Ana Sözleşme var. Herkes eşit oy hakkına sahip. Kooperatifte emek üzerinden kar paylaşılır” dedi.
KATILIMCILARIN SORULARI CEVAPLANDIRILDI
Bilgilendirmenin ardından Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Sorumluları, katılımcıların sorularını cevapladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber