Kıyıköy’ün katil gemisi boğazdan geçti

Kıyıköy’ün katil gemisi boğazdan geçti
Yayınlama: 31.05.2017
A+
A-


Türk boğazlarından geçiş yapan en büyük gemilerden 445 metrelik, Malta bayraklı “Pioneering Spirit”e 3 römorkör ile 2 bot eşlik etti. Gemi, Rusya ile imzalanan “Türk Akımı Projesi” kapsamında, Karadeniz altından geçecek doğalgaz boru hattı çalışmalarında görev yapacak. Maliyeti 12.5 milyar doları bulması beklenen Türk Akımı Açık Deniz Boru Hattı Rusya’da Anapa yakınlarında denizin içine girecek ve 900 km boyunca Karadeniz’de ilerleyerek sit alanında bulunan Kıyıköy’de karaya ulaşacak. Kıyı şeridi boyunca döşenecek boru hattı, 3. köprü için kesilen ağaç sayısının yaklaşık iki katının kesilmesine neden olacak

ÇANAKKALE BOĞAZINDAN GİRİŞ YAPTI
Hollanda’dan Rusya’ya giden dev kablo döşeme gemisi “Pioneering Spirit”, Çanakkale Boğazı’ndan geçti. Hollanda’nın Rotterdam Limanı’ndan Rusya’nın Anapa Limanı’na giden 445 metre uzunluğundaki, 403 bin 342 groston ağırlığındaki Malta bayraklı gemi, saat 07.15’te Ege yönünden Çanakkale Boğazı’na giriş yaptı.
DENİZ TRAFİĞİNDE ZOR ANLAR
Saat 09.20’de boğazın en dar yeri Çimenlik Kalesi ile Kilitbahir önlerine gelen “Pioneering Spirit”e, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait “Kurtarma-4”, “Kurtarma-9”, “Kurtarma-10” römorkörleri ile “Kıyı Emniyeti-2” ve “Kıyı Emniyeti-4” botları eşlik etti. Bu sırada Çanakkale Boğazı, güvenlik önlemleri kapsamında çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı. Türk boğazlarından geçen en büyük gemilerden biri olan Pioneering Spirit, Marmara Denizi’ne çıkış yaptıktan sonra boğaz trafiği normale dönecek.
TÜRK AKIMI PROJESİNDE GÖREV YAPACAK
Geminin Türkiye’deki acente faaliyetlerini gerçekleştiren Polimar Shipping yetkilileri, Pioneering Spirit’in, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan “Türk Akımı Projesi” kapsamında, Rusya’dan başlayan ve Karadeniz’in altından geçerek Türkiye’ye ulaşacak doğalgaz boru hattı çalışmalarında görev yapacağını kaydetti.
TÜRK AKIMI PROJESİ KİME NE SAĞLIYOR?
2019’dan itibaren Avrupa ülkelerine gaz satışında Ukrayna’yı by-pass etme kararı alan Rusya, Avrupa’ya gaz satışındaki hâkimiyetini kaybetmek istemiyor. Türkiye ise orta ve uzun vadede bir doğalgaz ticaret merkezi (hub) konumuna gelmeyi hedefliyor. Türk Akımı’ysa uzmanlar tarafından enerji merkezi olma açısından Türkiye’nin elini güçlendirecek bir proje olarak yorumlanıyor. Ayrıca Türk Akımı ile Rus gazı herhangi bir üçüncü ülkeden transit geçiş yapmayacak. Proje yetkililerinin verdiği bilgilere göre, Türk Akımı’nın bir adet kıyı, bir adet açık deniz bölümü olacak. Türk Akımı Açık Deniz Boru Hattı, Rusya’da Anapa yakınlarında denizin içine girecek ve 900 km boyunca Karadeniz’de ilerleyerek, İstanbul’un yaklaşık 100 kilometre batısında yer alan Kıyıköy kasabasının yakınlarındaki Türkiye kıyısına ulaşacak. Buradan ayrı bir yeraltı boru hattı, doğalgazı Yunanistan sınırındaki İpsala kasabasının uç noktasına taşıyacak.
KIYIKÖY HALKI TEPKİLİ
Türk Akımı Projesi’nin belde sınırları içinde bulunan Selvez Plajı’ndan karaya çıkacağını öğrenen Kıyıköy Halkı, proje kapsamında düzenlenmek istenen Halkın Katılım Toplantısı’nı yaptırmamıştı. Firma Yetkililerinin ‘Halkın bu projeyi istememe hakkı yok’ tehdidine pabuç bırakmayan Kıyıköy Halkı,  ‘Gaz Devleri’ni , ‘Sermaye Defol Kıyıköy Bizim’ sloganıyla geldikleri gibi geriye göndermişlerdi.
BÖLGE SİT ALANINDA
Türk Akımı Projesi’nde Kıyıköy seçiminin oldukça hatalı olduğunu belirten Trakya’daki çevre örgütleri, projenin yapılması planlanan bölgenin SİT alanı içinde olduğunu da vurgulayarak, kıyı şeridi boyunca döşenecek boru hattının, 3. köprü için kesilen ağaç sayısının yaklaşık iki katının kesilmesine neden olacağını açıklamışlardı.

Saray Haber