Marmaraereğlisi’nin yolları için Saray’ın ormanları katlediliyor!

Marmaraereğlisi’nin yolları için Saray’ın ormanları katlediliyor!
Yayınlama: 08.04.2022
A+
A-

Güngörmez Mahallesinde AKP’li Marmaraereğlisi Belediyesi tarafından tamamı ormanlık alan içine kurulacak Metagranodiyorit (mıcır) ocağı ve kırma eleme tesisi için ağaç kesimine başlandı. Geçtiğimiz hafta başlayan kesim çalışmaları kapsamında, 240 dönüm ormanlık alanda binlerce ağaç katledildi. Yaşam alanlarının yok edildiğini, mandacılık, mantarcılık ve turizm gibi geçim kaynaklarına ağır bir darbe vurulduğunu söyleyen Güngörmez Mahalle Muhtarı Şefik Akdere, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata’ya “Ormanlarımızdan elini çek” diyerek tepki gösterdi

Marmaraereğlisi Belediyesi ilçedeki yolların yapım, bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirmek için Saray’ın ormanlarını talan etmeye başladı.
BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ
AKP’li Marmaraereğlisi Belediyesi’nin, Güngörmez Ormanlarında 240 dönümlük ormanlık alana mıcır ocağı ve kırma eleme tesisi açmak için geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yaptığı başvurunun olumlu sonuçlamasının ardından Güngörmez Ormanlarında ağaç katliamı başladı. Şimdiden binlerce ağacın kesildiği Güngörmez Ormanlarında, bölgedeki vatandaşların ana geçim kaynağı olan mandacılığa ve mantarcılığa ağır bir darbe vuruldu. Saray’a 70 kilometre uzaklıktaki Marmaraereğlisi Belediyesi, Güngörmez Ormanlarında yarattığı yıkımla bir yılda 360 bin ton malzeme elde edecek ve ilçesindeki yolların yapım, bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirecek. Bu yıkımdan Güngörmez Ormanlarının gerçek sahibi olan Saraylıların payına ise 240 dönüm ormanın talan edilmesi ile yaşam ve geçim kaynaklarının yok edilmesi düşecek.
ORMANLARI KORUMASI GEREKEN KURUMLAR PROJEYE OLUMLU GÖRÜŞ VERDİ!
AKP’li Marmaraereğlisi Belediyesi’nin Saray için yıkım anlamına gelen bu projeyi Saray Belediyesi’nin olumsuz görüşüne rağmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan geçirebilmiş olması da dikkat çekiyor. Bu yıkım projesine izin çıkmasında, ormanları korumakla yükümlü, Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün “Kurumumuzca yapılacak bir işlem yok”, Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğü’nün ise “Mıcır Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi yapılmasında sakınca bulunmamaktadır” şeklinde görüş bildirmeleri etkili oldu.

Güngörmez Mahallesi Muhtarı Şefik Akdere, taş ocakları nedeniyle mandaların doğal yaşam alanlarının yok edildiğine dikkat çekti.

MUHTAR AKDERE BAŞKAN ATA’YA SESLENDİ: ORMALARIMIZDAN ELİNİ ÇEK
Güngörmez Mahallesi Muhtarı Şefik Akdere, taş için Güngörmez Ormanlarının talan edilmesine sert tepki gösterdi. Güngörmez Mahallesi’nin turizm, mandacılık ve mantarcılık ile bölge ekonomisine önemli bir katma değer sağladığını ifade eden Muhtar Akdere, “Doğal yaşamı, ormanlarımızı elimizden alıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız geçen günlerde yaptığı konuşmasında Manda Yoğurdunun tüketilmesine özel bir vurgu yaptı. Ama maalesef bu talan mandalarımızın yaşam alanını yok ediyor, manda yoğurdu üretimine ağır bir darbe vuruyor.  Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum, bu katliamı lütfen durdursunlar. Marmaraereğlisi Belediye başkanına ulaşacağım, bu ormanların fotoğraflarını hem kendisine hem de Marmaraereğlisi’nde yaşayan vatandaşlara göstereceğim ve ‘bakın sizin yollarınız için ormanlarımız ne hale getiriliyor’ diyeceğim. Vicdanı olan bir insan katliama sessiz kalabilir mi, bu katliamı onaylayabilir mi? Çok açık burada bir katliam var. Sayın Marmaraereğlisi Belediye Başkanı bu katliamı durdurmalı, ormanlarımızdan elini çekmelidir. Burada neyin ticaretini yapıyorsun. Sen burada doğal yaşamı, insanların geçim kaynaklarını bitiriyorsun.  Ormanı yok ederek ticaret olmaz. Mahallemiz turizm, mandacılık ve mantarcılık ile ticarete zaten önemli bir katma değer sağlıyor. Mahallemiz doğası ile Türkiye’nin cennet köşelerinden biridir. Taş elde edilecek diye bu cennetin cehenneme çevrilmesine izin verilmemelidir” dedi.

Istranca Ormanlarında 500 bin tondan fazla toplanan Porçini bölgeye adeta bereket dağıtıyor. 20 milyon TL değerinde satış kapasitesi olan Porçini Mantarı Istrancalarda yaşamı tehdit eden tüm taş ocaklarına katbekat bedel.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber