Ömer Karadeniz’den tarih ve yer tepkisi

Ömer Karadeniz’den tarih ve yer tepkisi
Yayınlama: 11.10.2022
A+
A-

Yeşil Liste’nin Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Ömer Karadeniz, ÇTSO yönetiminin açıkladığı seçim tarihine ve yerine tepki gösterdi

Çerkezköy Adliyesi’nin önünde listesindeki iş insanları ile birlikte bir açıklama yapan Ömer Karadeniz, şunları ifade etti:
“Bilindiği üzere, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda ve borsalarda seçim hareketliliği başlamış durumdadır. Odalar, TOBB Kanunu’na göre her dört yılda bir seçimlerini yenilemek zorundadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri hakkında yönetmeliğin 11. Maddesi uyarınca seçimlerin yapılacağı yılın Ekim ayından önce oda ve borsalar yönetim kurullarının seçim işlemlerinin başlatılmasına ilişkin olarak alacağı karar üzerine, seçim tarihinin beklemesi için ilçe seçim kurulu başkanına başvurulur. Seçim tarihi konusunda karar verme yetkisi İlçe Seçim Kurulu’ndadır.

“UYGUN BİR TARİH DEĞİLDİR”

Seçim tarihi belirlenirken, üyelerin seçime katılımının azami düzeyde olacağı, bürokrasinin ilkelerinden olan katılımcılık ilkesinin gerçekleşmesini sağlayacak bir tarih olmasının gözetilmesi son derece önemlidir. Her ne kadar Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu tarafından seçim tarihi 8 Kasım Salı günü önerilmekteyse de bu tarih üyelerin tümünün katılımı için uygun bir tarih değildir. Sözü edilen tarihin iş günü olması sebebiyle özellikle ticaret erbabının seçime katılımının düşeceği ve katılımcılık ilkesinin zedeleneceği açıktır.

“PAZAR GÜNÜ YAPILMASI ELZEMDİR”

Ülkemizdeki seçim teamülü de demokratik ve katılımcı bir seçimin ön şartı olarak seçimlerin Pazar günü yapılması yönündedir. Dolayısıyla seçimin, demokratik ilkelere ve seçim teamüllerine uygun olarak Pazar günü yapılması elzemdir. Seçim tarihinin yanı sıra, yeri hakkında karar verme hususunda İlçe Seçim Kurulunun yetki alanındadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkında Yönetmeliğin 11. Maddesinin son fıkrasına göre kural olarak seçimler, kural olarak oda veya borsa hizmet binasında yapılır. Hizmet binasının yetersiz olması halinde şehir merkezinde uygun bir yerde de yapılabilir.

“OKUL VEYA KAPALI SPOR SALONUNDA YAPILMASI GEREKMEKTEDİR”

İlçe Seçim Kurulu’na yapılan başvuruda, seçim yerinin belirlenmesinde; Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası toplam üye sayısının 6.000 civarında olması, başkan aday sayısının 3 kişi olması sebebiyle, her bir adayın meclis ve komite sayısının belirlemesi gerektiği, seçime katılımın yüksek olacağı ve bu sayıların yüksekliği, Çerkezköy Ticaret Odasının bu sayıların yüksekliği sebebiyle seçim yeri olarak fiziken uygun olmaması gibi hususların göz önünde bulundurularak, seçimin şeffaf ve güvenilir yapılabilmesi için büyük bir okul veya kapalı spor salonunda yapılmasına karar verilmesi gerekmektedir. “

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber