Omicron Varyantı nedir?

Omicron Varyantı nedir?
Yayınlama: 07.02.2022
A+
A-

İrmet Hospital Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Saida Mammadova, “Omicron Varyantı” hakkında merak edilenleri cevapladı

OMİCRON BELİRTİLERİ NELER?

Dahiliye Uzmanı Uzm. Dr. Mammadova, “Bilim insanlarını omicron varyantı karşısında korkutan nedenlerin başında omicron varyantının belirtileri gelir. Bunun nedeni, omicron varyantı ile enfekte olan kişilerin soğuk algınlığı semptomlarına benzeyen semptomlar göstermesidir. Bu durum ise enfekte olan kişilerin kendilerininin nezle olduğunu düşündürdüğü için, gerekli özeni göstermediği hastalığı çevrelerindeki kişilere bulaştırmasına neden olmaktadır” dedi.
Omicron varyantına bakıldığında enfekte olan insanların aşılı olmaları halinde hastalığı daha hafif semptomlarla geçirdiğini belirten Mammadova, Delta varyantında öksürüğün çok daha şiddetli olduğunu vurgulayarak, “Öte yandan omicron varyantında ise koku ve tat kaybı yaşanmıyor olması enfekte olan insanların hastalığı nezle ile karıştırmasına neden olduğu bilinmektedir. Halsizlik, yorgunluk ve kas ağrıları omicron varyantının en yaygın belirtileridir.
OMİCRON VARYANTI NASIL BULAŞIR?
Aşıların hedef aldığı spike proteinlerinde değişime neden olması sebebiyle Omicron varyantı diğer varyantlara göre daha kolay bulaşma kabiliyetine sahiptir. Virüsün bulaşması ise salgının ilk başladığında olduğu gibi solunum yoluyla, hasta kişilerden temas yoluyla ve hastaya ait vücut sıvılarına temas yoluyla gerçekleşmektedir” dedi.
OMİCRON VARYANTINA KARŞI COVID-19 AŞILARI NE KADAR ETKİLİ?
Koronavirüs salgını karşısında tıp dünyasının farklı tedavi yöntemlerini kullandığını belirten Uzm. Dr. Mammadova, “Ancak şu an için etkinliği kanıtlanmış bir tedavi yönteminden bahsetmek mümkün değildir. Günümüzde gerekli laboratuvar incelemeleri yapılan ve onay aşamasına gelen bazı ilaç çalışmaları mevcuttur. Omicron varyantına karşı en etkili yöntem olan aşılanmaların yapılmasının büyük önem taşıdığını kaydeden Mammadova, “Bu nedenle Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu pek çok ülke 2 doz aşılarının üzerinden 3 ay ve daha uzun süre geçmiş olan kişilere hatırlatma dozu olarak 3. doz aşıların yapılmasına olanak tanımaktadır. Omicron varyantı, aşı ile oluşan antikorlardan kaçmasını kolaylaştırabilecek birden fazla mutasyona sahip. Ancak aşılara karşı direnci henüz araştırma aşamasındadır. Mevcut vakalara bakıldığında, aşıların ciddi hastalık ve ölüme karşı etkili olmaya devam ettiğini, ağır hastalık ve can kayıplarının azaltılmasında kritik rol oynadığını söyleyebiliriz. Yapılan çalışmalar aşıların Covid-19’un tüm varyantlarına karşı belirli oranlarda koruma sağladığı ortaya çıkarmıştır. Aşılanan kişiler yine de infekte olabilir ve hastalığı bulaştırabilirler. Fakat aşı kişinin hastalanma, bulaştırma ve ciddi enfeksiyon geçirme riskini en aza indirecektir. Aşısını yaptırmamış olan bireylerin aşılama takvimlerini tamamlaması, aşısını yaptırmış olanların ise hatırlatıcı doz aşılarını yaptırmasının omicron varyantı karşısında da etkili bir korunma yöntemi olduğunu vurgulayan Mammadova, “Buna ek olarak, maske takmak, kalabalık ortamlardan uzak durmak, kapalı alanları havalandırmak ve hijyen kurallarına uymak bulaşıcılılığı delta varyantından iki kat fazla olan omicrona karşı da etkilidir” diyerek uyarılarda bulundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber