Orman katliamından 8 ay sonra gelebildiler!

Orman katliamından 8 ay sonra gelebildiler!
Yayınlama: 14.02.2017
A+
A-

3. Havalimanı inşaatına malzeme sağlamak amacıyla İGA Havalimanı A.Ş. tarafından Safaalan Mahallesi’nde tamamı ormanlık alanda açılan Granit Ocağı’na, Saray Belediyesi ve Saray Doğayı Koruma Derneği yürütmeyi durdurma talepli dava açmış ve bilirkişi heyeti talebinde bulunmuştu. Bu talebin üzerinden 8 ay geçtikten ve binlerce ağaç kesildikten sonra Bilirkişi Heyeti ocağın açıldığı bölgede incelemede bulundu. Saray Belediyesi yetkilileri ve Saray Doğayı Koruma Derneği yöneticilerinin de katıldığı inceleme gezisi sırasında çekilen fotoğraflar Safaalan Mahallesi’ndeki orman katliamını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi.

Saray Belediyesi ve Saray Doğayı Koruma Derneği’nin talebiyle Safaalan Mahallesi’nde ağaç katliamının ekim ayında başladığı Granit Ocağı sahasında Bilirkişi Heyeti incelemelerde bulundu.
ORMAN KATLİAMI GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ
Bilirkişi Heyetinin yaptığı inceleme çalışmalarına katılan Saray Belediyesi ve Saray Doğayı Koruma Derneği yetkilileri, proje dosyasında başta Saray Belediyesi, Halk Sağlığı gibi kurum görüşlerinin birçoğunun eksik olduğunu, bu nedenle projenin hukuksuz bir şekilde ilerlediğini ifade ettiler. Heyetin inceleme çalışmaları sırasında bölgeden fotoğrafta çeken Saray Doğayı Koruma Derneği yetkilileri, geçtiğimiz yıl Ekim ayında başlayan orman katliamını da gözler önüne serdiler.
HEYET BİR AY İÇİNDE RAPORUNU SUNACAK
3 saate yakın süren inceleme gezisi sonrası bölgeden ayrılan Bilirkişi Heyeti, 1 ay içerisinde hazırlayacağı raporu davaya taraf olan kurum ve derneklere sunacak.

“BİLİRKİŞİ HEYETİ 8 AY SONRA GELMİŞTİR”
Bilirkişi Heyetinin inceleme gezisi sonrası Saray Doğayı Koruma Derneği şu açıklamayı yaptı:
“Bildiğiniz üzere derneğimiz; Safaalan’da yapılması planlanan taş ocağı projesinin iptali amacıyla 01.06.2016 tarihinde dava açmış ve çevre hukukundaki en önemli prensip, ‘önleme ilkesi’ kapsamında doğanın uğradığı zararların telafisi mümkün olmadığı için derhal yürütmenin durdurulmasını talep etmiştir. Mahkeme; dava süreci devam ederken doğa katliamına başlayan projenin yürütmeyi durdurma kararını, göndereceği bilirkişi heyetinin raporunu inceledikten sonra vereceğini açıklamıştır. Tahmin edeceğiniz üzere doğa katliamı bu süreçte de hız kesmeden devam etmiştir. Derneğimiz, bilirkişi heyetinin derhal bölgeye gönderilmesi için talebini iletmiş ve üzerine düşen tüm sorumlulukları ivedilikle yapmıştır. Sonuç olarak bilirkişi heyeti tam 8 ay! sonra 06.02.2017 tarihinde bölgeye gelmiş ve incelemelerde bulunmuştur. Bilirkişinin sahaya geldiği tarihe kadar, söz konusu şirketin yaptığı katliamın bir bölümü paylaşımımızın görsellerinde bulunmaktadır. Hepimizin adalet duygusunu ve vicdanlarını sızlatan bu görüntüleri sizinle paylaşmayı bir borç kabul ediyoruz.”

Saray Haber