Ramazan Fişek yazdı: Mesele Kıbrıs değil ki

Ramazan Fişek yazdı: Mesele Kıbrıs değil ki
Yayınlama: 18.01.2017
A+
A-


Son günlerde gündemde olan Kıbrıs var. Adanın sınırları, yönetimi ve idari yapısı tekrar tartışılır oldu. Ne oldu şimdi ve neden Kıbrıs yine gündeme geldi?

KIBRIS DENİNCE İNGİLİZ STERLİNİ KONUŞUR
Kıbrıs’ta araç trafiği ne Türkiye’ye benzer ne de Yunanistan’a benzer. İngiltere’nin araç trafiği anlayışı egemendir. Hatta Kıbrıs’ta İngiltere askeri ve hava üsleri bulunuyor. Ortadoğu çıkarlarının dillerden düşmediği günlerde İngiltere’nin en büyük kalesi Kıbrıs adası. Türkiye ve Yunanistan aynı masanın etrafında karşılıklı horoz dövüşüne dursun ama esas konuşmamız gereken İngiltere.
İNGİLTERE YULARINI KOPARIYOR
İngiltere İşçi Partisi Milletvekili Jo Cox’a düzenlenen saldırıyla sarsıldı. 41 yaşındaki kadın milletvekili seçim bölgesinde düzenlediği bir toplantının ardından silahlı saldırının hedefi oldu. Cox, Avrupa Birliğinden İngiltere’nin ayrılmasını istemiyordu. Dünya ekonomisini ve dengelerini alt üst eden 2 olaydan birisi İngiltere’nin Avrupa Birliğinden referandum sonucu ayrılması oldu. Ama bu ayrılık öncesi İrlanda, İskoçya ve Galler bölgelerinde de kıpırdanmaları bitiren süreçler yaşandı.
ABD’NİN ELİNDEKİ ORTADOĞU ANAHTARINI KİM ALACAK?
Dünyayı sarsan bir diğer gelişme ise hiç şüphe yok ki; Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanlık seçimini kazanması oldu. Obama ve Obamacı Demokratların iktidardan düşmesi tüm dünya piyasasını alt üst etti. Uzun bir aradan sonra Cumhuriyetçilerin ABD’de iktidara gelmesi politik değişimi beraberinde getirecek. Trump bu konu da ilk açıklamasını Amerikan iş adamlarına çağrıda bulunarak yaptı. ‘Amerikan iş adamları Çin ve Meksika gibi dış ülkelere değil Amerika’ya fabrika kursun’ çıkışı ile ABD siyasetinin kendi kıtasına çekileceğini hissettirdi. Kısacası 1. Dünya Savaşı sonrasında olduğu gibi Monreo Doktrini!
AMERİKAN GLADYOSU VE RUSYA
Gelelim Türkiye ve Yunanistan’a. İki ülkenin de ekonomisi vasat durumda. Hem bu ülkelerin siyasetini sistem çıkmazlarında örtmek hem de yön vermek için iki ülkede de hareketli günler yaşanıyor. 15 Temmuz Darbe girişimi ve FETÖ yapılanması ile Amerikan Gladyosunun açığa çıkması sonucunda Türkiye, Rusya ile ilişkilerini geliştirdi. Hatta Türkiye’nin can simidi Avrasya birleşiminde Çin ve Türki Cumhuriyetler oldu bile denilebilir. Fakat o çöplüğün horozu da Rusya bunu da bilmek gerekir.
DIŞ SİYASETTE TEK DOSTLULUK HELAL Mİ? HARAM MI?
Rusya ile Türkiye’nin arası onca badireye rağmen iyi durumda. İngiltere, Avrupa Birliğine bağlı yularını kopardığı gibi gözünü Ortadoğu’ya çevirdi. ABD’nin yüz yıl önce İngiltere’den aldığı Ortadoğu anahtarını Rusya’ya verecek hali yok. Kısacası ortada böylesi bir çıkar dengesi varken ‘Sağır İsmet’ deyip gerekli değeri günümüzde göremeyen Türk Siyasetinde mihenk taşı olan İsmet İnönü’yü mumla arıyoruz. Yüz yılı aşkın süredir denge politikaları ile süper güçlerin soğuk savaşlarında var olmayı başarabilen devletlerin İsmet İnönü gibi siyasetçilere ihtiyacı var. Tek dostumuz Amerika siyasetinin getirisi; TBMM’ye atılan bombalar ve halkın üzerine sıkılan kurşunlarla hatta Türk Askeri üniformasıyla birbirini öldüren askerlerle TSK’nın asırlık tarihi lekelenmesi oldu. Tek dostum dediğimiz ülkenin kölesi olduğumuz gerçeğine uyanmak gerek.
KIBRIS BİR KENERA TÜRKİYE BİLE PAZARLIK KONUSU OLACAK!
Kıbrıs mı? İngiltere ve güç savaşındaki diğer ülkelerin durumu en büyük etken olacak. Daha doğrusu, Asırlarca birlikte yaşamış Türk ve Yunan vatandaşların milliyetçi duyguları ile oynanacak. Bağırsak sesimizi duyuracağımız adalar ve esas dost olup bölgesini savunması gereken halklar belki de birbirine yine düşman olacak. Ülke yönetimleri parasal çıkarlar, kan ve gözyaşı ile sermayenin durumu ile yönetildikçe bırakın yavru vatan Kıbrıs’ı Ana Vatan Türkiye bile pazarlık konusu olacak!

Saray Haber