SADECE DOĞRU YÖNE BAKMAYI BİLEN GÖREBİLİR GÖKKUŞAĞINI

SADECE DOĞRU YÖNE BAKMAYI BİLEN GÖREBİLİR GÖKKUŞAĞINI
Yayınlama: 28.02.2016
A+
A-

Gökkuşağının oluşması öyle sanıldığı gibi kolay bir doğa olayı değildir. Yağmur yağacak, sis bulutları olacak, aynı anda güneş ışınları olacak, güneş ışınları bu yağmur damlalarını kıracak ki gökkuşağı oluşsun. Hem de ne kuşak 7 tane birbirinden güzel rengi barından muhteşem bir doğa olayı. Yani oluşumu öyle kolay değildir zordur, emek ister, doğanın organize olması ve bütün fiziksel koşulların uygun olması gerekir.

Ama oluştuktan sonra insanlar tarafından görülmesi de zordur. Doğru zamanda, doğru yerde olan ya da doğru yöne bakmayı bilen kişiler gökkuşağının güzelliğini görebilir. Görülmesi de göz zevkinin yanı sıra manevi olarak tatmin eder bizi, çünkü şansa yorarız, güzelliğe yorumlarız, barışa, sevgiye yorarız…

Gökkuşağı 7 renkten oluşur ve her rengin kendine has bir güzelliği olduğu gibi anlamı da vardır;
Kırmızı renk, liderliği ve canlılığı simgeler ve çok güçlü bir renktir.

Sarı renk, Yaratıcılık ve zeka demektir. İnsanlara sıcaklık verir.

Turuncu renk, uyum ve işbirliğini anlatır, içinde şefkat barındırır.

Yeşil renk, şifayı ve doğayı temsil eder. İnsanlara güven ve huzur verir.

Mavi renk, pozitifliği ve hevesi temsil eder. Tabi bir de gökyüzünün simgesidir.

Lacivert renk, sonsuzluğu ve otoriteyi barındırır içinde.

Mor renk, tinsel ve entelektüel gelişmeyi temsil ettiği gibi ihtişamı ve lüksü de temsil eder.

Bu renkler ve anlamlarını düşündüğümüzde onlar olmadan yaşayamazdık herhalde diye düşünüyorum. Liderlik olmalı, huzur olmalı, şefkat, sevgi olmalı. Sağlıklı olmalıyız, aynı zamanda güçlü de. Biraz lükse ve ihtişamdan kime zarar gelir? Ama en güzeli bu 7 farklı rengin bir uyum içerisinde aynı yerde birleşmesidir, farklı görevler için yaratılmış olsalar da bir bütünlük içinde bize güzelliği sunmasıdır.

Gökkuşağının barındırmadığı bir de gri renk vardır ki, kuralcılığı, tutuculuğu ve hareketsizliği temsil eder. Bu sözlük manası tabi ki son zamanlarda temsil ettiği başkaca anlamlar da yok değil, mesela yasağı, özgürlüklere ve güzelliklere verilen karşıt tepkiyi, umarsız diktatörlüğü de temsil etmekte. Yani güzelim bir rengi elimizden aldılar. Olsun varsın diğer renkler bize yeter sanırım.

Gökkuşağının bir de mitolojik anlamları vardır, buna girersek konu epey uzar ama en bilineni cennet ile dünya arasındaki köprüyü simgelemesidir ki bu anlamı da aslında ne kadar güzel bir doğa olayı olduğunu anlatmaktadır. Gel gelelim bir de batıl inanışlar vardır. Ülkemizde en yaygın olanı gökkuşağının altından geçince cinsiyet değiştirilmesidir. İnanışa göre kadınlar erkek, erkekler kadın olarak hayatına devam eder…

Gelelim sözün özüne, durup dururken neden gökkuşağını andığımız. Herkesçe malum olan konu tabi… İstanbul Fındıklı’daki merdivenler gökkuşağı rengine boyandıktan sonra belediye tarafından tekrar griye boyandı, nedensiz bir şekilde hem de. Bu da güzel bir akımı başlattı, Türkiye’deki birçok şehirde benzer güzel uygulamaları görür olduk son zamanlarda. En son güzel Saray’ımızın da bir merdiven gökkuşağının renklerini aldı, resimlerinden görebildim ama çok güzel olmuş. Hem de büyük bir müzik ziyafeti eşliğinde boyanmış, emeği geçen herkesin eline sağlık.

Gökkuşağını göremeyip sadece gri rengi görenler mi? Onlara bu yazıda yer yok, zaten onlar doğru yöne bakmadıkları için gökkuşağını göremezler. Belki anlamadan altından falan da geçip cinsiyet değiştirirler, ne dersiniz?

#direnmerdiven diren ki sanatların en güzelini, renklerin en coşkulusunu, aşkların en güzelini yaşa…

Sevgiler..

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber