Saray’da 100. Yıl coşkusu

Saray’da 100. Yıl coşkusu
Yayınlama: 20.05.2019
A+
A-


Cumhuriyet Halk Partisi Saray İlçe Gençlik Kolları tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında düzenlenen fener alayı ve Gençlik Konseri muhteşem bir atmosferde gerçekleşti. İzmir Marşı eşliğinde elinde Türk Bayrakları ile yürüyen yüzlerce Saraylı vatandaş Ulusal Kurtuluş Meşalesi’nin yakıldığı ilk adımın 100. yılını coşkuyla selamladı. Gençlik Yürüyüşü ile başlayan 100. yıl coşkusu, ünlü şarkıcı Sevtuğ konseriyle zirveye ulaştı.

Cumhuriyet Halk Partisi Saray İlçe Gençlik Kolları tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında 19 Mayıs Pazar akşamı saat 21.00’da Gençlik Yürüyüşü ve Gençlik Konseri düzenlendi. Atatürk Alanı’ndan başlayan kortej yürüyüşüne yüzlerce vatandaş ellerinde bayraklarla katılırken, kortejin ardından ünlü şarkıcı Sevtuğ Kasapbaşoğlu sahne aldı.
“19 MAYIS BAĞIMSIZLIK ATEŞİNİN YAKILDIĞI GÜNDÜR”
Coşkulu kortej yürüyüşünün ardından Atatürk Alanı’ndaki program CHP Saray İlçe Gençlik Kolları Başkanı Görkem Bayar’ın açılış konuşması ile başladı. Coşkulu bir açılış konuşması yapan Gençlik Kolları Başkanı Görkem Bayar konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“19 Mayıs 1919 Bandırma vapurunun Samsun’a yanaşmasından ibaret değildir. 19 Mayıs 1919 bağımsızlık ateşinin yakıldığı, tüm kısıtlamalara rağmen ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ inancıyla bir ulusun Kurtuluş Mücadelesinin başladığı gündür!
Milli Mücadelenin hangi şartlar altında başladığını bilmemiz, o günün koşullarında neler ile mücadele edildiğini idrak etmemiz, bugünü anlamamız ve geleceğimize ışık tutmak için büyük önem arz etmektedir. Orduda görevli komutanlar ve subaylar kaybedilmiş savaş ile ülkenin parçalanmasını yürekleri kan ağlayarak izlemekteydi. İtilaf devletleri askerleri sokaklarda dolaşmakta, donanması İstanbul’da demirlemekte, Adana Fransız, Antalya ve Konya İtalyan, İzmir Yunan, Urfa Maraş ve Antep İngilizlerin işgali altında bulunmaktaydı. Bunların yanında ülkeyi savaşa sürükleyenler kendi yaşamlarının kaygısına düşerek ülkenin geleceğini yok saymaktaydı. Padişah, sarayında oturup olan bitene gözlerini kapatmış sadece kendi geleceğini düşünmekte, itilaf devletlerinin isteklerinin yerine getirilmesi için ferman vermekteydi. Padişah ve halifenin bu hainliğinden habersiz halk ise halifesiz ve padişahsız Kurtuluşu düşünemiyordu. Atadan kalma alışkanlıklar ile bağlılığı sürdürüyorlardı.
Kimi İngiliz kimi Amerikan himayesi altında yaşanmasını savunan onlarca cemiyet vardı.
Durumun vahametinin farkında olan Atatürk Anadolu’ya geçmek için fırsat arıyordu. 9. Ordu müfettişliği görevi geldiğinde ancak geniş yetkilerle yetkilendirildiğinde görevini yapabileceğini ifade etmişti. Bu yetkiye göre Ankara ve Diyarbakır’da bulunan kolordular ile neredeyse bütün Anadolu’daki sivil örgütlerin yöneticileri ile iletişim kurabilecekti.
Bütün durumları değerlendiren Mustafa Kemal Atatürk çözüm için tek bir şeye inanıyordu.
Bundan 100 yıl önce atılan bu adımlar, nesilden nesile, dilden dile, gönülden gönüle aktarılarak bir ülkenin varoluş nedeni, bağımsızlık ve geleceği olarak yolumuza iz önümüze ışık olmuştur. ‘Biz her şeyi gençliğe bırakacağız, o gençlik ki hiçbir şeyi unutmayacaktır; Bütün ümidim gençliktedir!’ diyen Ata’mızın bize bıraktığı en büyük miras Türkiye Cumhuriyeti’dir.
“VAR OLSUN CUMHURİYET, İYİ Kİ VARSIN CUMHURİYET”
Biz gençlere seslendiği gençliğe hitabesinde; Ey Türk Gençliği!
“Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti’ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. diyerek emanetine sahip çıkmamızı, ‘Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur!’ diyerek de çözümün kendimizde olduğunu ifade etmektedir.
Eyyy Büyük Atatürk! Biz Cumhuriyet çocukları olarak, açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğimize ant içtik senelerce. Şimdi o ilk günkü heyecanla ve inançla bir kez daha haykırıyoruz ki senin ilkelerinden ayrılmayacağımıza, bize emanet ettiğin Türkiye Cumhuriyetinin yılmaz bekçileri olacağımıza, bağımsızlık meşalesini tüm gururumuzla taşıyacağımıza ant içeriz! Bizler bu ülkeyi vapura binmeden önce yanındakilere biz Anadolu’ya ne silah ne de cephane götürmüyoruz diyerek 19 Mayıs 1919’da Samsun’da gözleri çakmak çakmak bağımsızlık ateşiyle yanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyuz. Var olsun Cumhuriyet iyi ki varsın Cumhuriyet!
TEŞEKKÜR ETTİ
Bizim bugünü düzenlememizde bize maddi destek olan destekçilerimize, güven içerisinde gerçekleşen fener alayında görev alan emniyet güçlerine, teşekkür ederiz. Ayrıca bizden desteğini hiç esirgemeyen, her zaman arkamızda dimdik duran, iyi ve kötü günümüzde yanımızda olan, elindeki imkânları sonuna kadar kullanan başta ilçe başkanımız Akın Aytaç olmak üzere Cumhuriyet Halk Partisi Saray İlçe Yönetimi’ne ve Saray Belediye Başkanımız Özgen Erkiş’e teşekkür ederiz. Her şeyin çok güzel olacağına inancımız tam olmakla birlikte, konuşmama son verirken, arkamda bulunan arkadaşlarımla birlikte her zaman bizi ayakta tutan Nazım Hikmet’in dizeleri ile size şimdilik veda ediyoruz.
‘Çocuklar inanın, inanın çocuklar,
Güzel günler göreceğiz güneşli günler
Motorları maviliklere süreceğiz
Güzel günler göreceğiz güneşli günler’
SEVTUĞ, GENÇLERİ COŞTURDU
CHP Gençlik Kolları Başkanı Görkem Bayar’ın ardından sahne alan ünlü şarkıcı Sevtuğ Kasapbaşoğlu, gençleri coşturdu. Yaklaşık üç saat süren konser boyunca etkileyici performansı ile Saraylı gençleri büyüleyen Sevtuğ, şarkılarını gençlerle hep bir ağızdan söyledi. İzmir Marşı ile 100.yıl coşkusunun tavan yaptığı konserde, Saraylı gençler Sevtuğ’un seslendirdiği birbirinden güzel şarkılar ile doyasıya eğlendi.
ÇİÇEK TAKDİM ETTİ
Konser sonunda CHP Saray İlçe Başkanı Akın Aytaç, Sevtuğ Kasapbaşoğlu’na teşekkür ederek çiçek takdim etti.

 

 

 

 

Saray Haber