Trakya’da Bağbozumu başladı

Trakya’da Bağbozumu başladı
Yayınlama: 15.09.2017
A+
A-


Eylül ayının gelişiyle birlikte Trakya’da bağbozumu da başladı. Üreticilerin yıl boyunca verdikleri emeklerin karşılığını alacağı bağbozumunun yörede yaşanan olumsuz hava olaylarına rağmen bereketli geçmesi bekleniyor.

BAĞCILIKTA KÜLTÜR AYAĞI ÖNE ÇIKIYOR
Bağcılık Trakya’da tarımsal üretimin önemli bir ayağını oluşturuyor. Bağ yerinin seçiminden toprak hazırlıklarına, bağların tesis edilip ürüne yatmasına, ürünün toplanıp yan ürünlere dönüşmesine kadar çok meşakkatli bir süreci işaret eden bağcılık alanında, özellikle son yıllarda yürütülen kurumsal ve bireysel girişimler göz dolduruyor. Başta Evliya Çelebi olmak üzere birçok seyyahın hayranlıkla bahsettiği Trakya bağlarının yeniden ayağa kaldırılması için yörede üreticiyi teşvik eden çeşitli projeler yürütülüyor.  Kültür ayağının sağlamlaştırılması amacıyla ise eski bağbozumu ve hasat günlerinin canlandırıldığı şenlikler düzenleniyor. Her yıl Eylül ayının ikinci yarısında gerçekleştirilen “Kırklareli Yayla Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağbozumu Şenlikleri” bu farkındalığın yaratılmasında günden güne daha fazla rol üstleniyor. Trakya Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla yürütülen Trakya Bağ Rotası Projesi, aksayan yönlerine rağmen yöre bağlarına yerli ve yabancı ziyaretçileri çekmeye devam ediyor.
EYLÜL AYININ SONUNA KADAR SÜRECEK
Eylül ayının ilk günleri ile birlikte Çanakkale’nin Gelibolu yarımadasındaki bağlarından tutun da Tekirdağ bağlarına, Kırklareli’den Edirne bağlarına kadar yörede bağbozumu faaliyetlerine başlandı. Bağbozumunun Ekim ayının sonlarına kadar sürmesi bekleniyor. Bu yıl yörede gözlemlenen olağanüstü hava olaylarına rağmen üreticinin bağbozumunda emeklerinin karşılığını alması bekleniyor.
BAĞBOZUMUNA İLGİ BÜYÜK
Öte yandan yöredeki bağbozumuna İstanbul çıkışlı olanlar başta olmak üzere, yerli ve yabancı kültür turlarının ilgisi büyük. Hal böyle olunca, yöredeki bağ evleri konaklama, gastronomik deneyimler, bağ ve çevre gezileriyle bağbozumunu bir konsept dahilinde gelen ziyaretçilere sunmayı tercih ediyorlar.
Haber: Trakya Gezi

 

Saray Haber