TürkAkım’ın ikinci ayağı için ÇED Olumlu kararı!

TürkAkım’ın ikinci ayağı için ÇED Olumlu kararı!
Yayınlama: 25.12.2018
A+
A-


Rus doğalgazını Karadeniz’in derinliklerinden Kıyıköy’e ulaştıracak TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı’nın Avrupa’ya uzanacak kara bölümünün çevresel etkileri değerlendirmesi için olumlu karar verildi.

BOTAŞ tarafından yapılması planlanan Türk Akımı Kara Kısmı-II Doğal Gaz Boru Hattı projesi ile ilgili T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilerek “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verildi. Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada bu kararın Tekirdağ ve Kırklareli Valilikleri tarafından halka duyurulması gerektiği kaydedildi.
İKİNCİ HAT BULGARİSTAN SINIRINA GİDECEK
Türk Akımı Kara Kısmı-II Doğal Gaz Boru Hattı (DGBH) alım terminalinin çıkışından itibaren, Türk Akımı Kara Kısmı-2 Kıyıköy Pig İstasyonu ile başlayarak, Türkiye/Bulgaristan sınırında son bulan, yaklaşık 140 km uzunluğundaki boru hattı sisteminin Kırklareli ili, Kofçaz, Merkez, Pınarhisar, Vize ilçeleri ile Tekirdağ ili, Saray ilçesi sınırları içerisinde yer alması planlanıyor.
İKİNCİ HATTI GAZPROM VE BOTAŞ BİRLİKTE YAPACAK
Yaklaşık 1 trilyon lira değerindeki yatırım doğal gaz taşımada kullanılacak boruların yerleştirilmesi ve kullanıma hazır hale getirilmesi işlemlerini kapsıyor. TürkAkım projesi tamamlandığında, her biri yılda 15,75 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip olan iki paralel boru hattından oluşacak. Her bir hat, binlerce ayrı boru kesiti birleştirilerek yapılacak. Karada inşa edilecek boru hatlarından Lüleburgaz’da Türkiye dağıtım ağına bağlanacak olan birinci hat, BOTAŞ tarafından geliştirilecek. Yine karadan Türkiye-Bulgaristan sınırına doğru ilerleyecek ikinci hat, Gazprom ve BOTAŞ ortaklığında gerçekleştirilecek.
NE OLMUŞTU?
“Türk Akımı Kara Kısmı-II Doğal Gaz Boru Hattı” projesiyle ilgili ÇED süreci kapsamında Halkın Katılımı Toplantısı 18 Eylül 2018 Salı günü Kıyıköy’de gerçekleştirilirken, Çevre Şehircilik Bakanlığı Yetkilileri, sadece 1 kişinin imza attığı toplantı katılım tutanağını alarak Kıyıköy’den ayrılmışlardı. 1 kişiyle Halkın Katılım Toplantısı yapılmasına tepki gösteren Saray Doğayı Koruma Derneği Başkanı Av. Mustafa Kurtul Karabulutlar, yetkililere şu şekilde seslenmişti:
“Prosedürü savmak için iş yapıyorsunuz. Halkın katılımı toplantısı diyorsunuz. 1 kişi tutanağa imza atıyor. Siz devam ediyorsunuz. Olması gereken şey, halk katılmamıştır, tepkilidir deyip tutanakla kapatmaktır toplantıyı. Ama siz ısrarla kolluk kuvvetleri vasıtasıyla işimizi yapacağız diye anlatmaya devam ediyorsunuz. Bu yaptığınız doğru bir şey mi? Proje tanıtım dosyasında halkın göreceği zararları yazmıyorsunuz. Ondan sonra diyorsunuz ki bu bir ön bilgilendirme. Ön bilgilendirmeye de gerek yok. Biz 1 senedir yaşıyoruz. Ne duruma geldiği belli buranın, Saray’ın. 1 tane koy gitti, bu kadar orman gitti. Yapmış olduğunuz zararları siz bilmiyor musunuz? Mahvettiniz ortalığı. Biz bu gerçekleri yüzünüze defalarca söyledik, daha önceki halkın katılım toplantısında tutanak düzenledik. Defalarca başvuruda bulunduk. Kim dinledi bizi. Bizim dilekçemize kim cevap verdi? Hiç kimse. Geldiler para dağıttılar gittiler. Geldiler korkuttular gittiler. Biz bu hukuksuzluğa karşı yine dava açacağız. Yürütmeyi durdurma kararı vermeyecekler. Dava 3 sene sürecek. Bu proje bitecek. Ondan sonra davayı biz kazanacağız. Her seferinde aynı şey oluyor. Dekarlarca orman gitti. Bunun sorumlusu kim? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı proje sunarken sahibi gibiymiş gibi savunuyor 3 yıl boyunca. Ondan sonra dönüyor burasını ağaçlandıralım diyor. Eski haline getirdiniz mi diye de hiç sormuyorsunuz.”

 

Saray Haber