“Türkiye insan haklarında sınıfta kalmıştır”

“Türkiye insan haklarında sınıfta kalmıştır”
Yayınlama: 10.12.2018
A+
A-

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü“ne ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamasında “hukuk dışı ve keyfi uygulamaların olduğu, demokrasinin işlemediği bir ülkede insan haklarından söz edilemez. İktidarın çocuk hakları, kadın hakları, basın özgürlüğü, temel hak ve özgürlükler açısından tutumu bellidir. Türkiye insan haklarında sınıfta kalmıştır.” dedi.
Açıklamasında insan onurunu güvenceye alan bütün kuralların insan hakları kapsamına girdiğini hatırlatan, Yüceer “insan hakları ancak demokratik bir düzen içerisinde, hukukun üstünlüğünün var olduğu bir sistem içinde hayat bulabilir. Ancak ülkemiz son on altı yılda hak ve özgürlükler açısından, demokrasi açısından tam bir geriye gidiş içindedir. Hukukun üstünlüğü değil üstünlerin hukukunun işler olduğu bir ülkede yaşamak zorunda bırakılıyoruz” dedi
İKTİDARIN İNSAN HAKLARINA ALERJİSİ VAR
İktidarın insan haklarına açık bir alerjisi olduğunu belirten Yüceer, açıklamasında “iktidar sanki kendisine muhalif olanların insan hak ve özgürlüklerinden yararlanma hakkı yokmuş gibi davranmaktadır. Adil yargılanma hakkı, basın özgürlüğü, düşünceyi açıklama özgürlüğü, toplanma özgürlüğü hemen her gün ihlal edilmektedir” dedi.
HAK VE ÖZGÜRLÜKLER AÇISINDAN TAM BİR TAHAMMÜLSÜZLÜK HÜKÜM SÜRÜYOR
Türkiye’nin insan haklarına ilişkin tüm uluslararası karşılaştırmalarda son sıralarda yer aldığını ifade eden Yüceer, “İktidar İnsan hak ve özgürlükleri açısından tam bir tahammülsüzlük içindedir. Muhalif gördüğü herkesin hak ve özgürlüklerini ihlal etmekte herhangi bir beis görmemektedir. Baskı, tehdit, gözdağı gündelik hale gelmiştir. Özellikle OHAL dönemi hak ihlallerinin zirve yaptığı, en temel özgürlüklerin ve insan onurunun pervasızca çiğnendiği bir dönem olmuştur” dedi.
EŞİTLİĞİ KORUMAK VE SÜRDÜRMEK ÖNCELİKLİ OLARAK DEVLETİN GÖREVİDİR
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin ilk maddesinde “Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar” yazdığını belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “doğuştan gelen bu eşitliği korumak ve sürdürmek öncelikli olarak devletin görevidir. Tüm insanların hiç bir ayırım gözetmeksizin yalnızca insan oluşundan dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olduklarını unutmamamız gerekiyor. İnsan hak ve özgürlüklerine saygı duyulduğu, eşit, adil ve barış dolu günler temennisiyle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyorum”dedi.

Saray Haber