#UnutMADIMAKlımda: 29 yıldır sönmeyen ateş…

#UnutMADIMAKlımda: 29 yıldır sönmeyen ateş…
Yayınlama: 02.07.2021
A+
A-

2 Temmuz 1993’te ülke tarihinin en karanlık sayfalarından biri açıldı.  Karanlık dolu bir ateşle kaplı bu sayfadaki yangın, aradan geçen 28 yıla rağmen sönmedi. 33 aydın ve 2 otel görevlisinin yakılarak katledildiği katliamla ilgili dava 13 Mart 2012 tarihinde zaman aşımından düşürüldü. Üzerinden çeyrek asır geçmesine rağmen hâlâ tam manasıyla aydınlatılmadı

Bugün 2 Temmuz. Bundan tam 29 yıl önce şeriat isteyen gericilerin vahşice saldırısının sonucunda 33 aydın ve 2 otel görevlisi yakılarak katledildi.
KAYBETTİKLERİMİZ…
Behçet Sefa AYSAN, Yeşim ÖZKAN, Nurcan ŞAHİN, Muhibe AKARSU, Muhlis AKARSU, Murat GÜNDÜZ, Handan METİN, Ahmet ÖZYURT, Huriye ÖZKAN, İnci TÜRK, Özlem ŞAHİN, Yasemin SİVRİ, Asuman SİVRİ, Uğur KAYNAR, Sehergül ATEŞ, Gülender AKÇA, Gülsün KARABABA, Mehmet ATAY, Hasret GÜLTEKİN, Serkan DOĞAN, Muammer ÇİÇEK, Belkıs ÇAKIR, Asaf KOÇAK, Edibe SULARİ, Menekşe KAYA, Koray KAYA, Serpil ÇANİK, Erdal AYRANCI, Asım BEZİRCİ, Sait METİN, Carina Cuanna THUIJS, Nesimi ÇİMEN, Metin ALTIOK, Kenan YILMAZ, Ahmet ÖZTÜRK…
Birbirinden değerli aydınlık isimler. Yobazların kuşattığı Madımak Oteli’nin yakılmasıyla sonsuzluğa uğurlandılar.
O GÜN NELER OLDU?
1 – 4 Temmuz 1993’te, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısıyla Pir Sultan Abdal etkinliklerinin dördüncüsü düzenlenecekti. Birçok aydın ve sanatçının katılacağı etkinlikler öncesi gericiler Sivas’a yığınak yapmış, etkinliğin katılımcılarından olan Aziz Nesin’i hedef alan bildiriler dağıtmıştı. Devletin açıkça seyrettiği katliam çağrıları 2 Temmuz’da Cuma namazı çıkışında büyük bir saldırıya dönüştü. Kent merkezindeki Pir Sultan Abdal ve Atatürk heykellerini parçalayan güruh “şeriat isteriz” diyerek etkinliklerin yapıldığı salonlara saldırdılar. Neredeyse hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı olaylarda ilk saldırılar katılımcılar tarafından püskürtüldü. Seyreden gözler gerici güruhun sayısının artmasını bekledi. Sayıları her geçen dakika artan gericiler, Madımak Oteli’nin önüne geldi. Burada da devlet yurttaşların katledilmesini, otelin yakılmasını bekledi.
KATLİAM AYDINLATILMADI
· Katliamda 33 kişi ile birlikte, otelde çalışan iki işçi bu yangında can verdi.
· Katliamın bilinen, görünen ve görünmeyen aktörleri, aradan 26 yıl geçmiş olmasına rağmen hesap vermedi.
· Sivas davası hukuksuz bir yargılamadan dolayı halen aydınlatılamadı.
· Davanın arkasındaki sis perdesi kasıtlı olarak kaldırılmadı.
· Aranan failler bilinçli bir tercihle bulunamadı. Yurtdışına kaçan sanıkların “suçluların geri iadesi” konusunda samimi adımlar atılmadı.
· Sivas katliamına ilişkin bugüne kadar hiç bir idari ve siyasi sorumlular hakkında hiçbir işlem yapılmadı.
MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİLER
· Katliamdan sorumlular kollandı.
· Adil yargılama olmadı.
· Örneğin davanın 1 numaralı sanığı Refah Partisi’nin Sivas Belediye Meclisi üyesi Cafer Erçakmak hiçbir zaman yakalanamadı. Erçakmak 2011 yılında öldü. Bu kişi aranırken bile Sivas’ta yaşamaya devam etti. 22 Mayıs 1999’da evlendi, 22 Mayıs 1997’de askere gitti, çocuğunu nüfusa kayıt etti, 2000 yılında ehliyet aldı ama devlet kırmızı bülten ile aranan bu adamı bulmadı.
· Sanıkların avukatları ödüllendirildi. Hayati Yazıcı, Kemal Kurt, Mehmet Bulut, Bülent Tüfekçi, Zeyid Aslan, Ali Aşlık, Halil Ürün ve Hüsnü Turan, 2002 yılında iktidara gelen AKP’den milletvekili seçildi.
· Madımak oteli katliamdan sonra kebapçı alarak açıldı. 14 yıl boyunca 33 insanın yakılarak katledildiği bu mekânda kebap pişirilmesi hafızalardan silinmedi.
· Alevilerin “Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi” talebine karşı çıkan, AKP hükümeti oteli “Bilim ve Kültür Merkezi” haline çevirip, saldırgan güruh içinde ölen iki kişinin isimlerini, katledilen 33 canın yanına yazarak, katilleri onure ettiler.
‘YARGILAMADA’ NELER OLDU?
· Yargı süreci sorunluydu. Olayın ardından 190 kişi gözaltına alındı ve 124’ü tutuklandı.
· İlk karar 26 Aralık 1994 tarihinde verildi. 22 sanık hakkında 15’er yıl, 3 sanık hakkında 10’ar yıl, 54 sanık hakkında 3’er yıl, 6 sanık hakkında 2’şer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında da beraat kararı verdi.
· Aziz Nesin’in yazdığı kitap “ağır tahrik unsuru” olarak görüldü. Sanıklara ceza indirimi yapıldı.
· 33 sanık hakkında idam cezası verildi, 2002 yılında idam cezası yürürlükten kaldırılınca, 33 idam hükümlüsünün cezaları müebbet hapis cezalarına dönüştürüldü.
· Sivas Davası’nda 1997’deki tahliye edilen, sonra haklarında tekrar yakalama kararı çıkan 8 sanık halen yakalanamadı.
· 13 Mart 2012 tarihli mahkeme kararı ile sanıklardan Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ’ın öldüklerinden; Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise zaman aşımı nedeniyle davaları düşürüldü.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber