Mehmet Akif Ersoy anıldı

Mehmet Akif Ersoy anıldı
Yayınlama: 16.03.2015
A+
A-

İstiklal Marşı’nı kabulünün 94. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı kapsamında Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından sahnelenen Mehmet Akif Ersoy oratoryosu ayakta alkışlandı.
Mehmet Akif Ersoy anıldı
Belediye Kültür Merkezi’nde Saray Kaymakamlığı öncülüğünde, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen anma etkinliği saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
MARŞLAR O ÜLKENİN YANSIMASIDIR
Programda günün anlam önemine ilişkin konuşmayı gerçekleştiren Mustafa Elmas Arıcı Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Beytullah Demirtaş, şunları ifade etti:
“Milli marşlar ülkeler için çok büyük anlam taşımaktadır. Hangi devletin marşını incilerseniz onda o devletin birlik ve beraberliğine, bayrak ve vatan sevgine yönelik mesajlar içeren uyarıcı ifadeler bulursunuz. Marşlar o toplumun askeri, sosyal ve kültürel özelliklerinin yansımalarıdır bir bakıma.
Bu anlamda bazı devletlerin Marsları üzerinde kısa bir araştırma yaptım ve elde ettiğim sonuçları İstiklal Marşımız ile birlikte sizlerle paylaşmak istedim.
Almanya’nın marşında büyük Alman devletinden bahsederken özgürlük ve eşitlik paralelinde güçlü Almanya devleti için mesajlar bulunmaktadır.Büyük Almanya’nın dünyaya hükmetmesi vardır.
Çin devletinin marşında Çin Seddi oluşturup Çini koruma ve geliştirme Mısır marşında Mısır’ın coğrafi yapısından kaynaklanan özellikleri barındıran vatan sevgisi Pakistan ve Finlandiya vatan ve bayrak sevgisi İngiltere marşında da krala özgüler, eşitlik adalet ve güçlü bir devlet Marşlarda görülen ortak vurgu vatan ve bayrak sevgisiyle adalete dayalı bir dünya görülmektedir. Ve elde edilen özgürlüğün kıymetinin bilinmesi, geleceğe yönelik ifadeler.
ARİF “KORKMA” DİYEREK MEYDAN OKUMUŞTUR
Bizim marşımızı incelediğimizde tarihin derinliklerine uzun bir yolculuk yaparsınız. İlk mısrası “Korkma” kelimesiyle başlamaktadır. Akif bu kelimeyle başlarken 250-300 yıllık bir esarete meydan okumuştur aslında.1683 yılından beri 1921 yılana kadar hep kaybeden bir toplumun uyanması için bir haykırıştır bu.
mehmet akif
MEHMET AKİF VE İSTİKLAL MARŞIMIZ İÇİN BURADAYIZ
Milli marşımızın kabul edildiği dönemin şartlarını iyi bilmek gerekir ve marşımızı söylerken o günlerin havasını teneffüs etmekteyiz. Yıllardır ezilen kaybeden ve geleceği başka devletler tarafından şekillendirilen bir toplum ancak bu şekilde uyandırılabilirdi. İsmet paşa I.İnönü savaşını kazanmış ve yurtta 300 yılın sonunda elde edilen başarının inanılmaz bir sevinç havası vardır. Bu anlamda zamanlama mükemmeldir. Mustafa kemal ve arkadaşları cephede savaşırken Akif’te yazılarıyla savaşmış ve halkımızı özgürlüğe birlikte taşımışlardır.
Bu sebeple marşımızı iyi anlamalı ve iyi okumalıyız. Vatanımıza bayrağımıza, özgürlüğümüze sımsıkı sarılmalıyız. Gençlerimiz marşımızı söylerken pleybek yapmamalı. Onlara marşımızın neler ifade ettiğini iyi anlatmalıyız. Onlar bizim yarınlarımız ve çok şanslılar. Çünkü kendilerine yol çizmiş birçok değerleri var. İşte bugün de o değerlerden biri olan Mehmet Akif ve İstiklal Marşımız için buradayız.”
ÖDÜLLER VERİLDİ
Demirtaş’ın konuşmasının ardından ‘Uyan’ adlı şiirin okunmasıyla devam eden programda Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı ve Edebi Kişiliği üzerine konuşmalar gerçekleştirildi. İstiklal Marşı’nı okuma yarışmasında birinci olan öğrencinin İstiklal Marşı’nı okuduğu anma programında, Kaymakam Hüseyin Öner ve Belediye Başkanı Nazmi Çoban tarafından yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
ORATORYO BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Ödüllerin takdiminin ardından İstiklal Marşı’nın kabulüne ilişkin oratoryo gösterisi Saray Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri tarafından sergilendi. Büyük beğeni toplayan oratoryo gösterisi, anma programına katılanlar tarafından ayakta alkışlandı.
KİMLER KATILDI?
Anma Töreni’ne Saray Kaymakamı Hüseyin Öner, Saray Cumhuriyet Baş Savcısı, Garnizon Komutanı, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Siyasi Partilerin Temsilcileri, Saray İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Sıddık Aslan, Saray İlçe Emniyet Müdürü Murat Tabak, İlçe Jandarma Komutanı Yasin Keskin, Okul Müdürleri ve öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

Saray Haber